TRAGEDIJA NA PRENJU Poginuo jedan alpinist, GSS u akciji spašavanja drugog

gss, akcija spašavanja, Prenj, alpinist
GSS

Gorske službe spašavanja dobile su jutros dojavu kako je lavina zatrpala jednog i zahvatila drugog alpinistu ispod vrha Cetina na Prenju, priopćeno je iz GSS-a.

Pokrenuta je akcija spašavanja u kojoj sudjeluje nekoliko desetaka gorskih spašavatelja GSS Jablanica, GSS Mostar, HGSS Mostar, GSS HBŽ, GSS Sarajevo i HGSS Čitluk. Akciju vodi Ajdnin Jašarević iz GSS Jablanica.

Nažalost, kako doznaje Avaz, jedan alpinist je izgubio život, dok GSS vrši akciju spašavanja drugog alpinista. Kako se doznaje, alpinist koji je poginuo je Vojnik Oružanih snaga BiH.

Na vrh Prenja penjala su se dva penjača, inicijala A.A. i R.Š., međutim pokrenula se manja lavina, potvrdio je za "Avaz" iskusni alpinist i bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković.

Prema prvim informacijama, planinara R.Š. je zatrpala lavina i bacila niz stijenu. 

"Trenutno su njih dvojica gore, planinar A.A. je dobro. S njim sam na vezi. Upravo sam dobio informaciju da je uslijed udara od stijenu poginuo drugi planinar. Njegovo tijelo se nalazi na nepristupačnoj lokaciji. Preko Civilne zaštite pokrenuta je procedura da se na mjesto nesreće uputi helikopter. Apeliramo na nadležne da ubrzaju proceduru. Radi se o dosta nepristupačnom terenu i teški su uvjeti", naglasio je Isaković.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je Feni da je Predsjedništvo BiH već odobrilo angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH koji je upućen na mjesto nesreće na planini Prenj, gdje je jutros smrtno stradao jedan planinar.

"Helikopter je u zraku. Međutim, dole je vrlo teško vrijeme, žuti meteolarm. Posada će sve učiniti da priđe na mjesto događaja i da se pokuša uraditi šta se može. Ali očito da će trebati malo više pokušaja. To će posada u samom helikopteru procijeniti", naveo je ministar Podžić.