FOTO/VIDEO  Tisuće građana okupilo se u Jablanici na prosvjedu protiv nasilja: "Nasilnici u zatvor"

Prosvjed Jablanica
hercegovina.info

U Jablanici je večeras od 18 sati započeo prosvjed "'Nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvu!''. Prosvjed se održava povodom premlaćivanja i nanošenja teških tjelesnih ozljeda djelatnici hotela "Jablanica" Enisi Klepo od strane vlasnika istog od strane vlasnika Amira Džafića. Na prosvjedima se okupilo nekoliko tisuća građana.

Prosvjed je započeo glumačkim performansom ispred stare vojarne u Jablanici,a okupljanje građana ovim povodom počelo je još od 14 sati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kako javlja reporterka portala Hercegovina.info s mjesta prosvjeda, okupilo se više tisuća građana iz cijele BiH koji su došli dati podršku pretučenoj djelatnici hotela i reći glasno "NE" nasilju.

Prosvjed Jablanica

Brojni od prosvjednika sa sobom su donijeli transparente na kojima između ostalog piše:  “Nasilnici moraju snositi posljedice”, “Nasilnicima je mjesto u zatvoru”, “Enisa, Jablanica je uz tebe”, “Nema opravdanja za nasilje nad ženama”.

Prosvjed Jablanica

Na prosvjed je stigao i Muriz Memić otac ubijenog Dženana Memića koji se već sedam godina bori za pravdu za svog sina.

"Dok god ne podignemo svoj glas oni će se tako ponašati. Oni vide da nema države, oni razumiju samo silu. Moramo im silom odgovoriti. Ukoliko ponovno bude trebalo, trebamo podići svoj glas i izaći na nove prosvjede i ne prestanemo šutjeti", kazao je Memić.

Jedna od organizatorica prosvjeda Enisa Demić kazala je:

"Žrtve često nisu ohrabrene progovoriti. Enisa Klepo je jedna hrabra djevojka koja je progovorila i pokazala kroz što je prošla, a to su proživjele i brojne druge djevojke i žene. Mi ovdje prosvjedujemo da se takve stvari u BiH zaustave".

"Femicid kao kazneno djelo u BiH nije prepoznato, a mi svjedočimo porastu žena koje su ubijene samo zato što su žene. Zakon ih ne prepoznaje kao ni definiciju samog femicida. Rodno zasnovano nasilje nažalost je sve prisutnije u BiH. No, ovo danas prosvjedi i oni koji će uslijediti, vjerujemo da će pridonijeti da Istanbulska konvencija Vijeća Europe primjenjuje u BiH. Nitko nas nema pravo ubijati", kazala je Demić.

Prosvjed Jablanica

"Očekujemo da nam se pridruži još građana. Mi organizatori smo dobivali poruke da su pojedine obitelji otkazale svoje odmore da bi došle ovdje. Neformalna ženska mreža koja djeluje na razini cijele BiH vrijedno radi i organiziraju se brojni prosvjedi danas diljem BiH. Ljudi su izašli da pruže podršku Enisi i svim žrtvama nasilja", dodala je.

Demić je rekla kako je u kontaktu s pretučenom Enisom Klepo.

"Na trenutke je jako ponosna i zahvalna svim ljudima koji su uz nju, ali isto tako se i pita zašto je moralo do svega doći".

Za kraj je poslala poruku:

"Bosna i Hercegovina bez nasilja".

Prosvjednici su nekon okupljanja zaputili prema hotelu "Jablanica".

Prosvjed Jablanica

Uzvikuju: "Nasilnici u zatvor".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Po dolasku pred hotel "Jablanica" prosvjednici su pročitali svoje zahtjeve svim razinama vlasti u BiH.

1. Hitno i ubrzano postupanje u slučaju nasilja nad Enisom Klepo

2. Kaznena odgovornost za nasilnika i sudionike u nasilju, te brzo i transparentno procesuiranje u skladu s važećim zakonodavstvom

3. Pooštravanje kazni za počinitelja nasilja nad ženama, te efikasno provođenje zakona kako bi se osiguralo da svaki slučaj bude procesuiran u skladu sa zakonom.

4. Pozivamo sve nadležne inspekcije da redovno vrše inspekcijske nadzore

5. Tražimo da konačno počne rad Zavoda za besplatnu pravnu pomoć HNŽ čiji je rad od izuzetnog značaja za sve građane HNŽ, te da se u što skorije vrijeme pristupi imenovanju direktora ili direktorice

6. Zahtijevamo pristup kvalitetnoj i pravnoj pomoći za žrtve nasilja

7. Dosljedniju promjenu i provedbu zakona o radu Federacije kako bi se osiguralo sigurno radno okruženje, te u što skorijem roku izmjenu zakona o radu Federacije BiH kako bi se vratilo dostojanstvo radnicima

8. Zahtijevamo temeljitu istragu svih slučajeva nasilja na radnom mjestu, s ciljem da se identificiraju počinitelji i da se poduzmu odgovarajuće sankcije u skladu s važećim zakonodavstvom.

9. Pozivamo vlasti i obrazovne institucije da implementiraju obavezne programe edukacije o jednakosti spolova prevenciji nasilja nad ženama

10. Tražimo poštivanje svih konvencija koje je BiH potpisala i ratificirala i zahtijevamo da se ratificira konvencija Međunarodne organizacije rada 190 protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu.

"Mi mirno okupljene i okupljeni na ovom mirnom prosvjedu stojimo rame uz rame sa ženama koje su proživjele nasilje na radnom mjestu i borimo se za radno okruženje koje poštuje svakog pojedinca i pojedinku. Vaša nazočnost na ovom prosvjedu važan je korak prema promjenama koje težimo ostvariti. Navedeni incident nije samo ozbiljno kršenje ljudskih prava i dostojanstva žene koja je postala žrtvom nasilja, već i kršenje temeljnih vrijednosti naše društvene zajednice", poručili su organizatori prosvjeda nakon pročitanih zahtjeva.

  1. "Sretna sam s ovakvim odazivom građana. Ovo je naša Jablanica! Mi nismo nasilnici kako nas neki žele prikazati. To je pojedinac među nama kojeg mi želimo osuditi, a neka ga presudi onaj tko je za to nadležan", rekla je Aldijana Trbonja Tule.
  2.  

Prosvjed Jablanica

"Mi ćemo pratiti. Ako se to ne dogodi mi ćemo dolaziti pred institucije. Nećemo stati na ovome. Nećemo dozvoliti da više nitko svoju slabost pokaže, ne snagu, to je slabost. Koliko moraš biti jadan da bi spustio ruku na ženu. Ne mogu to vjerovati. Imam tri kćerke i ponosna sam na njih. Ne daj Bože da sam ovo doživjela, ne znam što bih uradila. Ponosna sam na našu Enisu i našu Jablanicu i što je konačno netko javno progovorio. Znamo da se ovo događa i da ima nasilja, ali šutimo i trpimo. Dok god budemo šutjeli bit će ga. Moramo ga prijaviti i dići svoj glas protiv nasilja i onih koji štite nasilnike. Moramo vratiti narodu povjerenje u institucije. Ukoliko se to ne dogodi mi ćemo ići protiv njih. Dosta! Nemamo više snage trpjeti", kazala je Aldijana Trbonja Tule.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.