TEŠKA GODINA Unatoč solidnom urodu, loša kvaliteta duhana ukrala zaradu proizvođačima

Duhan

Proizvođači duhana u Republici Srpskoj upisali su još jednu tešku godinu koju je obilježio solidan rod, ali veoma loša kvaliteta duhana, a uz enorman rast cijene goriva, gnojiva i svega ostalog, ulazak u narednu sezonu je veoma neizvjestan.  

Razloga za zadovoljstvo nemaju ni proizvođači ni otkupljivači duhana.

Proizvođač iz okoline Bijeljine Dragan Jović rekao je za Glas Srpske kako je ova godina bila veoma teška.

"Na početku sezone bile su prevelike suše, kasnije je došla kiša, međutim iako je količinski roda bilo, kvaliteta lista duhana nije bila dobra. List nije bio nikakvog kvaliteta, niti je imao odgovarajuću težinu ni boju. Osim toga repromaterijal je drastično poskupio i da nam otkupljivač nije podigao cijenu za oko 0,30 KM po kilogramu, bili bismo u debelom minusu", ispričao je Jović, naglasivši da je uz ovako skupo gorivo i gnojivo nemoguće opstati.

Iako su otkupili 277 tona duhana, što je nešto više od planiranih 250 tona, u poduzeću “Duvan” iz Bijeljine kažu da kvaliteta roda nije bila dobra.

"Vremenski uvjeti nisu doprinijeli kvaliteti, a onda su problemi nastavili nizati se te su troškovi branja i sušenja povećani za 30 posto. List je bio lagan, nije imao adekvatnu težinu ni boju. Svi ti problemi odnijeli su zaradu proizvođačima", rekao je za Glas Srpske vršitelj dužnosti direktora poduzeća “Duvan” Čedo Gotovčević.

Istaknuo je da su od trenutka ugovaranja proizvodnje do danas korigirali cijenu u dva navrata.

"Prvo smo povećali s tri marke na 3,36 KM po kilogramu za duhan treće klase, a ići ćemo i s dodatnih deset posto. Svjesni smo da je i ta cijena nedovoljna da bi naši proizvođači imali zaradu, jer morali bismo s poticajima imati od 5,5 do 6 maraka po kilogramu, a sada je prosječna cijena oko pet maraka", pojasnio je Gotovčević.

On je dodao da su sve zalihe uspjeli prodati u Italiju, dok je lanjski rod i to u listu otišao u Bugarsku, a najvjerojatnije će i ovogodišnji duhan završiti u toj zemlji.

"Trebalo je krenuti ovih dana, ali ćemo najvjerojatnije izvesti poslije praznika", rekao je Gotovčević, dodavši da se broj proizvođača smanjuje iz godine u godinu te da oni sada rade sa 78 kooperanata.

Odluka u veljači

Dragan Jović je ispričao kako je ulazak u iduću sezonu veoma neizvjestan te da će odluka pasti u veljači.

"Imamo obećanje da bi poticaj za proizvodnju duhana trebao biti povećan. U veljači se sastajemo i tada ćemo pregovarati ulazimo li u proizvodnju ili ne", rekao je Jović.