TAJNOVITI KIM JONG UN Postoje brojne teorije zašto sjevernokorejski vođa skriva datum rođenja

Kim Jong Un
STR/KCNA via KNS/AFP/File

Vjeruje se da je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un napunio 40 godina, no taj podatak u zemlji koja obilježava kao državne praznike rođendane njegova oca i djeda, i dalje je tajna.

Kimov rođendan nikada nije otkriven javnosti, ali ako su promatrači u pravu, proslavio je taj događaj u ponedjeljak, istog dana kada su objavljene službene fotografije po kojima je sa svojom kćeri posjetio farmu pilića, prenosi Hina.

Rođendani njegovog oca Kim Jong Ila 16. veljače i djeda Kim Il Sunga 15. travnja slave se kao nacionalni praznici u Sjevernoj Koreji.

Nikad nije slavio rođendan javno kao njegovi prethodnici

Kim, koji je preuzeo dužnost vrhovnog vođe 2011., nije nikad proslavio svoj rođendan javno kao njegovi prethodnici, čiji su rođendani poznati po velikim vojnim paradama. Zašto je Kimov rođendan ostao tajna, nije poznato.

U siječnju 2020. dužnosnici Sjeverne Koreje zahvalili su tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu na njegovim rođendanskim željama za Kima, ali nisu precizirali koji se to dan dogodilo.

Otprilike u isto vrijeme 2014. košarkaš Dennis Rodman otpjevao je Kimu rođendansku pjesmu pred mnoštvom ljudi prije egzibicijske košarkaške utakmice u Pjongjangu. To ostaje jedino javno odavanje počasti rođendanu sjevernokorejskog vođe.

Teorije o skrivanju datuma

Postoje brojne teorije zašto Kim skriva svoj rođendan. Neki misle da je moguće da ne želi privući neželjenu pozornost na svoju preminulu majku, koja je rođena u Japanu, zemlji u koju Sjeverna Koreja ne vjeruje. Međutim, sve bi se to moglo promijeniti u budućnosti.

Rođendan Kim Jong Ila navodno je postao službeni praznik kada je 1982. napunio 40 godina, a rođendan Kim Il Sunga postao je praznik kada je 1968. napunio 56 godina.