SVJEDOČILI NAPADU Stotinjak hodočasnika iz Hrvatske zapelo u Betlehemu

Stotinjak hodočasnika iz Dugog Sela zapelo u Betlehemu
Privatni album

Stotinjak hodočasnika iz Dugog Sela u subotu se nešto prije devet sati našlo u Galilejskom vrtu u Jeruzalemu, kad su začuli eksplozije.

"Grmjele su eksplozije, pucnjava, zavijale su sirene, u zrak je sukljao dim", kaže za Jutarnji Mika Grgić, jedan od dugoselskih hodočasnika. Nisu, govori, znali što se događa, ali bilo je to "vrlo neugodno iskustvo". Plan putovanja bio je produžiti za Jordan, ali rečeno im je da se vrate u Betlehem.

Kad su stigli u Betlehem, kaže Mika Grgić, saznali su o čemu se radi, da su svjedočili velikom napadu palestinskih militanata iz Pojasa Gaze na Izrael, u kojemu je ubijeno više od stotinu civila, ranjeno je više od 700 ljudi, a navodno ima i otetih. Operacija "Potop AL- Aksa" započela je u subotu rano ujutro kad je Hamas iz Pojasa Gaze lansirao više od 5000 raketa.

"Sad smo u Betlehemu i ovdje je sasvim mirno. Na ulici nema vojske, barem ne uočljivo, samo policajci ispred svetišta, koji su vjerujem, tamo i inače", kaže za Jutarnji.

"Brzo pitajte što vas zanima, jer svako malo nema signala. Ali ovdje kao da se ništa ne događa, mirno je, gužva, jako je puno turista i sve se odvija kao da se ništa ne događa", kaže.

Velika grupa je u Izrael stigla u utorak i ostaju do sljedećeg utorka. Voditelji putničke agencije su u stalnom kontaktu s nadležnim službama i sada se doima da je sve ‘ok‘.

Predsjednik Izraela Benjamin Netanyahu rekao je "ovo je rat". Izrael je pokrenuo veliki napad na Gazu nakon što je Hamas jučer ujutro napao njih.