ZVUČI POZNATO Zastupnik u ukrajinskom parlamentu otvorio bolovanje pa odveo obitelj na Maldive

Ukrajinski političar Maldivi

Vlasti u Ukrajini istražuju je li član parlamenta Jurij Aristov prekršio zakon kada je otišao na obiteljski odmor na Maldive. Dužnosnicima je zabranjeno putovati u inozemstvo na odmor, dok je muškarcima u dobi za regrutiranje potrebno posebno dopuštenje za napuštanje zemlje. Sigurnosna služba otvorila je kazneni postupak kako bi procijenila je li Aristov vlastima dao lažne podatke. Mogao bi se suočiti s tri godine zatvora bude li proglašen krivim, javlja BBC.

Bio je na Maldivima s obitelji

Početna istraga otkrila je da je Aristov bio na privatnom otoku Ithaafushi na Maldivima sredinom srpnja sa suprugom i djecom, kada je bio prijavljen na bolovanju. U inozemstvu je boravio od 5. do 22. srpnja, a prvo je otputovao na trodnevni poslovni put u Poljsku. Na Maldivima su ga prvi primijetili ukrajinski mediji. Predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je javne službenike da bi svaka izdaja interesa zemlje izazvala bijes.

Ukrajinski političar Maldivi

"Kada stalno vidite i osjećate moralnu snagu koju su za Ukrajinu stekli naši ratnici, naš narod, koji čini sve moguće i nemoguće za pobjedu i očuvanje slobode, bilo kakvu unutrašnju izdaju, bilo kakvu plažu ili bilo kakvo osobno bogaćenje umjesto interesa Ukrajine izaziva u najmanju ruku bijes", rekao je Zelenski.

Aristov je podnio ostavku. Nekoliko visokih ukrajinskih dužnosnika podnijelo je ostavke ranije ove godine nakon što je Zelenski započeo pretres osoblja u vladi. Njihovi su odlasci uslijedili kada je Ukrajina pokrenula veliku akciju protiv korupcije.