ZVUČI POZNATO Nizozemska vlada formirana devet mjeseci nakon izbora, isti premijer vodi svoju četvrtu vladu

Nizozemska, nova vlada, Mark Rutte

Četiri nizozemske stranke u ponedjeljak su objavile da su postigle sporazum kojim će Mark Rutte, trenutno vršitelj dužnosti premijera, gotovo devet mjeseci nakon izbora formirati svoju četvrtu vladu zaredom.

Vladajuća koalicija sastojat će se od četiri stranke koje su na vlasti od 2017., no da bi ponovno zajedno uspostavile vlast nakon izbora 17. ožujka trebalo im je najduže razdoblje pregovora u nizozemskoj povijesti.

Razgovori su trajali 271 dana, nakon što je Rutteu u travnju izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Najviše glasova na izborima dobila je njegova stranka VVD. Rutte je time uz Viktora Orbana postao trenutno najdugovječniji europski premijer.

No u zemlji koja ima izborni prag od samo 0,67 posto, Rutteova stranka s 22 posto glasova dijeli parlament s još 16 političkih grupacija. Novu vladu formirat će s proeuropskom strankom D66, demokršćanskim CDA-om i Kršćanskom unijom (CU).

Nova vlada najavljuje izdvajanja za rješavanje strukturalne krize stanovanja, subvencije za skrb djece te više sredstava za zdravstvo i školstvo, prenosi Reuters.

Vlada bi trebala izdvojiti i milijarde eura za mjere borbe protiv klimatskih promjena. Nizozemska godinama ne ispunjava svoje klimatske ciljeve te je među državama s najvišim emisijama stakleničkih plinova u Europskoj uniji.

Vladajuća koalicija će više detalja o svom političkom programu predstaviti u srijedu, nakon čega bi Rutte trebao početi s formiranjem kabineta koji će na vlast stupiti početkom iduće godine.