FOTO  ŽUDE ZA ONIM ŠTO MI NE CIJENIMO Pariz dobiva oazu u kojoj će građani uzgajati povrće i stoku

Pariz, grad u gradu
Rescubika

Grupa arhitekata i grafičkih dizajnera iz pariške Rescubike osmislio je koncept za "zeleni grad u gradu" oblika polumjeseca, za koji smatraju kako bi francuskoj prijestolnici mogao pružiti održivi razvoj. Croissant de lune naziv je projekta koji bi trebao slijediti postojeći Lac des Minimes u Bois de Vincennes, velikom parku smještenim na istoku grada, prenosi Dnevnik.hr.

„Vrtni grad“ ispituje na kakve sve načine arhitekti mogu prilagoditi svoj rad kako bi prevladali nove izazove ekologije i okoliša. Tim stručnjaka iz Rescubike napominje kako ne žele potpuno promijeniti urbanu sliku grada nego je prilagoditi modernom načinu života u skladu s prirodom.

Benoit Patterlini, glavni arhitekt Rescubike, objasnio je medijima kako bi novim projektom pariška zajednica mogla uzgojiti vlastiti kukuruz, grah, začinsko bilje, pa čak i stoku. Mogućnost življenja u gradu kojem ne nedostaje urbanih sadržaja, ali ni suživota s prirodom potaknula bi lokalnu proizvodnju, a Parižani bi tako mogli jesti hranu provjerene kvalitete, smanjiti razinu stresa – kao i živjeti u smirujućem okruženju zelenila.

Stručnjaci su radili na raznim ekološkim rješenjima, poput načina na koje se može poboljšati kvaliteta tla te smanjiti ugljični otisak pametnim transportom. Projektom vrtnog grada Rescubika želi podići svijest o okolišu, kao i potaknuti stvaranje čvršćih zajednica u kojima će biti manje kulturalne i generacijske razlike. Hoće li, i kako će projekt vrtnog grada zaživjeti u Parizu još nije poznato.