ZOVU GA OTROV Najtraženiji Hrvat s Interpolove tjeralice pao u Kolumbiji

Manuel Vulić krijumčar droge
Dirección de Investigación Criminal e INTERPOL/Europol

Manuel Vulić (37), poznat pod nadimkom Otrov (Veneno), bio je najtraženiji Hrvat s Interpolove tjeralice. Zagrepčanin se u Južnoj Americi lažnim slovenskim dokumentima predstavljao kao policijski istražitelj.

Vulić je optužen za krijumčarenje kokaina i oružja, ali i za ubojstvo. Uhićen je zajedničkom akcijom kolumbijske policije i Interpola. Mediji u Kolumbiji pišu da je član međunarodne organizacije koja se bavi krijumčarenjem kokaina, u kojoj je više Hrvata. Vulića terete da je bio zadužen za organizaciju dopremanja droge iz Južne Amerike u Europu.

Sadržaj se učitava...

"Europske luke su prava paukova mreža za krijumčare"

Vulić je s rođendanske proslave otišao u zatvor u Kolumbiji. Kriminalist i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila za RTL Danas ispričao je kako se može pridobiti povjerenje kod "narkosa" u Južnoj Americi.

"Tamo se povjerenje stječe tako da kreneš s malim količinama i, ako si uspješan, te se količine i povjerenje povećavaju", rekao je Cvrtila. 

Kolumbijske vlasti dobile su informacije iz SAD-a da se Vulić nalazi na njihovom teritoriju i da vodi skupinu s još par Hrvata te šalje ilegalnu robu za Europu. Dubravko Klarić, kriminalist i stručnjak za droge, kaže da su luke u Europi prava paukova mreža za krijumčare.

"Ulazak u Europu preko različitih luka, aktualan je i naš Jadran, kamo dolaze različiti brodovi i različita roba gdje je sakrivena i droga. To su potvrdile i zadnje akcije. Naravno da je luka Ploče, kao međunarodno jaka luka, u jednom trenutku bila baš točka za prelazak", govori za RTL Danas.

Predstavljao se kao međunarodni policajac

Vulić se u Kolumbiji predstavljao kao međunarodni policajac. "To je dobar paravan za policiju koja je redovna na ulici, koja ne zna točno o čemu se radi. On se tako lako može predstavljati. Dosad smo imali često samo hrvatske krivotvorene dokumente, očito da i naši susjedi nisu nepoželjni u tom svijetu iza kojih se dokumenata mogu kriti", govori Cvrtila.

Vulić je nećak Petra Ćosića, bivšeg specijalca i desne ruke srpskog Escobara Darka Šarića. Protiv njih je Uskok podignuo optužnicu za krijumčarenje oko 600 kila kokaina i likvidaciju u Ekvadoru. 

"U sjevernom dijelu Južne Amerike, u tim izvorištima gdje su kriminalne grupacije strašno jake, naravno da se europske grupacije uključuju i povezuju. Nije problem povezivanja, čim imaš novac i čim si zainteresiran, lako se organizira posao i krijumčarenje", govori Klarić za RTL Danas.

Ne zna se hoće li biti izručen Hrvatskoj

"Očito da je ovo tržište Hrvatske, regije, pa i Europe jako značajno. Ono je ekonomski moćno. Kad imate ekonomski moćno tržište, onda i prodajete lako", kaže kriminalist Cvrtila.

"Jednom kad uđe pošiljka u područje Schengena, u područje Europe, onda je i puno lakši dolazak do odredišta gdje je namijenjeno i gdje je dogovor i pao", dodaje Klarić.

Još se ne zna hoće li Vuliću suditi u Kolumbiji ili će biti izručen Hrvatskoj, piše RTL Danas.