Znanstvenici pronašli dva tipa novog koronavirusa

Znanstvenici pronašli dva tipa novog koronavirusa
Ilustracija

Znanstvenici u Kini koji proučavaju porijeklo epidemije novog virusa korona priopćili su da su pronašli dva njegova tipa koji izazivaju zarazu.

Istraživači sa Sveučilišne škole za životnu znanost u Pekingu i Pasterovog instituta u Šangaju upozorili su da su njihove analize zasnovane na ograničenoj količini podataka i da su neophodne naknadne analize obimnijih informacija da bi se bolje razumjela evolucija virusa.

Preliminarna studija pokazuje da agresivniji tip novog virusa, povezan sa epidemijom u Wuhanu, ima udio od oko 70 posto u analiziranim uzorcima, dok je njih 30 posto povezano sa manje agresivnim tipom.

Dominacija agresivne forme virusa opala je poslije početka siječnja 2020. godine, priopćili su znanstvenici.

"Ova saznanja snažno podržavaju urgentnu potrebu za dodatnim i momentalnim sveobuhvatnim istraživanjima koja kombiniraju podatke o genomu, epidemiološke podatke i grafikone kliničkih simptoma pacijenata sa virusnim oboljenjem Kovid-19", napisali su istraživači.

Njihovi zaključci objavljeni su u "Nacionalnoj znanstvenoj reviji", koju izdaje Kineska akademija znanosti.

U Kini se bilježi pad broja novih slučajeva zaraze poslije uvođenja strogih mjera ograničavanja kretanja stanovništva.

U zemlji je u prethodna 24 sata registrirano 119 novih slučajeva zaraze, a dan ranije ih je bilo 125, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija. Umrlo je još 38 ljudi, pa je ukupan broj preminulih porastao na 2.981 do 3. ožujka, prenosi Srna.