ŽESTOKE BORBE Hamas ponudio oslobađanje 70 talaca u zamjenu za primirje

Izraelska vojska
Ilustracija

Izraelska vojska nastavlja napadati ciljeve u pojasu Gaze. Istodobno zaoštravaju se sukobi i na Zapadnoj obali - strahuje se da bi to mogla postati nova fronta u ratu Izraela i Hamasa koji je ponudio oslobađanje 50 do 70 talaca u zamjenu za petodnevno primirje i svoje zarobljenike.

Hamas ponudio oslobađanje 70 talaca u zamjenu za primirje?

Hamas je ponudio oslobađanje 70 otetih žena i djece u zamjenu za petodnevno primirje i svoje zarobljenike. Hamasove snimke pokazuju žestoke borbe na terenu, ali pritisak izraelskih snaga vidljiv je po sve češćim zahtjevima militanata za primirjem, prenosi HRT.

''Tijekom petodnevnog primirja možemo pustiti 50 žena i djece koji su taoci u Gazi, pa i do 70. Problem je što su na različitim lokacijama i u rukama različitih frakcija. Primirje bi trebalo uključivati prekid vatre i omogućiti dopremu humanitarne pomoći u Pojas Gaze'', izjavio je glasnogovornik vojnog krila Hamasa Abu Ubaida.

Bolnica Al-Shifa pretvara se u groblje

Žestoke borbe vode se oko bolnice Al-Shifa, najveće u Gazi. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da se ta bolnica pretvara u groblje, s tijelima koja se gomilaju u bolnici i izvan nje. Deseci prijevremeno rođene djece i pacijenata koji trebaju dijalizu, ne mogu biti adekvatno zbrinuti zbog nedostatka električne energije, upozorava UN.

''Kritična infrastruktura u bolnici Al-Shifa je oštećena, uključujući rezervoare za vodu, stanice za kisik, kardiovaskularni odjel i rodilište. Tri medicinske sestre su navodno ubijene. Mnogi pacijenti su pobjegli ili pokušali pobjeći'', izjavio je Andrea De Domenico, čelnik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarne pomoći.

''U podrumu ispod bolnice pronašli smo Hamasov zapovjedni i kontrolni centar, eksplozivne prsluke za bombaše samoubojice, granate, kalašnjikove, RPG-ove i drugo oružje, kompjutere i novac. Našli smo i dokaze da je Hamas ovdje držao taoce. Ovakve eksplozivne prsluke teroristi koriste kako bi napali vojnike i raznjeli se usred bolnice, između pacijenata'', izjavio je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Najmanje pet Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali

Najmanje pet Palestinaca ubile su izraelske snage u utorak na okupiranoj Zapadnoj obali, objavili su palestinsko ministarstvo zdravstva i palestinski mediji. Troje od njih ubijeno je u napadu dronom, objavila je palestinska novinska agencija WAFA navodeći bolničke izvore u zapadnom gradu Tulkarmu. Izraelske trupe ubile su najmanje dvojicu Palestinaca tijekom ranijih sukoba u izbjegličkom kampu u gradu, izvijestila je WAFA.

Sukobi su izbili tijekom izraelske vojne operacije u gradu Tulkarmu i tamošnjem izbjegličkom naselju. Izraelska vojska je potvrdila agenciji France presse da provodi operaciju u tom području, ali nije objavila šta je razlog niti broj žrtava.