Žena u Iranu se zapalila jer joj je bio zabranjen ulazak na stadion

iran

Žena u Iranu zapalila se prije nego što joj je izrečena kazna zatvora jer je htjela gledati nogometnu utakmicu na stadionu.

29-godišnjakinja, koju su lokalni mediji prozvali "Sahar", uhićena je u ožujku nakon što je pokušala ući na stadion u Teheranu, prenosi Independent podatke Human Rights Watcha.

Ženama u Iranu zakonski nije dopušteno gledati utakmice muških timova na stadionima, što se izravno krši s ustavom FIFA-e.

Također je ironično što je ime stadiona na koji je pokušavala ući Azadi, što na perzijskom znači sloboda.

Nakon uhićenja držana je u pritvoru prije nego što je puštena uz jamčevinu.

Po izlasku iz sudnice polila se benzinom i zapalila. Preminula je jučer.

Njezina sestra potvrdila je da je Sahar patila od bipolarnog poremećaja i da je vrijeme koje je provela u pritvoru loše utjecalo na njezino psihičko zdravlje.  

Reakcije

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino u lipnju je Iranu zaprijetio sankcijama ako ne dopusti ženama ulazak na nogometne stadione.

Kapetan iranske nogometne reprezentacije Masoud Shojaei na Instagramu je iskazao počast preminuloj navijačici: "Jednako kao što smo mi danas šokirani ograničavanjem ženskih prava u Iranu, buduće generacije Iranaca čudit će se kako ženama u našoj zemlji nekad nije bio dopušten ulazak na nogometne stadione".