ZBOG TERORISTIČKE PRIJETNJE Katedrala u Koelnu ostaje zatvorena do daljnjega

Katedrala Koln

Zbog povišenog stupnja opasnosti od terorističkih napada katedrala u Koelnu i dalje ostaje zatvorena za posjetitelje uz izuzetak ulaska vjernika na mise, priopćila je policija u Koelnu u utorak.

“Za ulaske u katedralu iz liturgijskih razloga, poput prisustvovanja misli ili ispovijesti, bit će omogućen pristup nakon policijske kontrole. Za ostale vrste posjeta katedrala iz sigurnosnih razloga i dalje ostaje zatvorena”, stoji u zajedničkom priopćenju policije i Koelnske nadbiskupije.

Tako Koelnska katedrala, najposjećeniji turistički lokalitet u Njemačkoj, ostaje zatvorena između Božića i Nove godine kada katedralu obično posjeti preko 100.000 turista.Koelnski nadbiskup Reiner Maria Woelki zahvalio se policiji koja se, kako je rekao, pobrinula za to da su vjernici u katedrali bez straha mogli proslaviti Božić.

Sigurnosne mjere uvedene su još prošlog vikenda zbog sumnje u pripremu terorističkih napada s islamističkom pozadinom na katedrale u Koelnu i Beču.

U svezi s mogućim napadima u Saarskoj u Njemačkoj je uhićena jedna osoba koja je otprije policiji poznata kao militantni islamist.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu govori o “trenutno povećanoj opasnosti od islamističkog terorizma”.

Vlasti se također pribojavaju nereda u novogodišnjoj noći poput onih prošle godine kada su stanovnici uglavnom migrantskog porijekla diljem Njemačke pirotehničkim sredstvima napadali policiju i vatrogasce.