ZBOG KORONE Tisuće roditelja ispisuje svoju djecu iz škole

ZBOG KORONE Tisuće roditelja ispisuje svoju djecu iz škole
Ilustracija

Ravnatelji škola podigli su uzbunu zbog koronamjera u školama. Tisuće roditelja diljem Austrije ispisuje svoju djecu iz škole.

U Austriji je predano već 3600 zahtjeva za ispisom za nadolazeću školsku godinu. Procjenjuje se da bi se taj broj mogao popesti na 6000 do početka škole. U školskoj godini 2019./2020. bilo je oko 2000 djece koja su ispisana.

Posebno je velik broj otkazivanja u Donjoj Austriji, oko 1150. Prije pandemije, u prosjeku je bilo 700 do 800 ispisa. Trenutno, zbog nedostatka učenika, moguće je spajanje razreda.

''Ne možemo podijeliti razred. Imamo i jednog učitelja manje. Ako najesen budu poduzete daljnje mjere - primjerice da se dvanaestogodišnjaci cijepe, vjerojatno će još više učenika biti ispisano. Za mene kao školskog radnika ovo je ludilo'', istaknuo je gradonačelnik, prenosi Kronen Zeitung.

Iako su ispisi iz škola u osnovi pojedinačni slučajevi, brojke su zabrinjavajuće, rekao je donjeaustrijski direktor obrazovanja Johann Heuras. Naglašava da je škola više od prenošenja znanja kod kućnog školovanja djeci bi nedostajao društveni kontakt. “Volio bih da roditelji i djeca obave obavezni psihološki razgovor prije donošenja odluke'', kazao je Heraus.