ZASTUPNICI TRAŽE POSEBNE UVJETE Sjedinjene Države planiraju Turskoj prodati opremu za borbene zrakoplove F-16

borbeni zrakoplov F-16
Twitter

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u ponedjeljak je obavijestila Kongres da Turskoj planira prodati softverske nadogradnje za elektroničke sustave u borbenim zrakoplovima F-16 turskih zračnih snaga, a vrijednost sporazuma iznosi 259 milijuna dolara, prenosi Hina.

Prva veća prodaja vojne opreme Turskoj

Sporazumom će se prodati oprema za modernizaciju turskih zrakoplova nakon što su vođe resornih odbora u američkom Kongresu dale svoj neslužbeni pristanak.

Širi ugovor, kojim članica NATO saveza Turska želi kupiti američke zrakoplove F-16 vrijedne milijarde dolara, i dalje je neizvjestan zbog protivljenja u Kongresu.

Sporazum će, bude li odobren službenim postupkom, omogućiti prvu veću prodaju vojne opreme Turskoj koju je Kongres odobrio nakon više godina.

"Turska je dugogodišnja i cijenjena saveznica u NATO-u. Bidenova administracija podržava napore Turske da osuvremeni elektroničke sustave svoje flote (zrakoplova) F-16", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Glasnogovornik je istaknuo da će nadogradnja povećati interoperabilnost između turskih i NATO-ovih sustava.

Sporazum o modernizaciji zrakoplova F-16 dolazi nakon što je Turska ratificirala ulazak Finske u NATO savez i nakon naznaka o popuštanja napetosti između Turske i susjedne Grčke ususret turskim izborima idućeg mjeseca.

Američka tvrtka Lockheed Martin bit će glavni opskrbljivač u sporazumu, koji nije povezan s predloženom prodajom novih borbenih zrakoplova Lockheed Martin F-16 u vrijednosti od 20 milijardi dolara i gotovo 80 paketa za modernizaciju koje je Turska zatražila u listopadu 2021.

Manji sporazum je odobren nakon što je Bidenova administracija pritisnula kongresnike kako bi se Ankari poslao "pozitivan signal", prema jednom izvoru upoznatim sa sporazumom.

Zastupnici traže posebne uvjete i jamstva

Odobrenje ne znači da će i veće prodaje dobiti zeleno svjetlo od Kongresa s obzirom na to da zastupnici od Turske traže jamstva o pitanjima koja nadilaze ekspanziju NATO-a na nordijske zemlje.

Pitanja uključuju trajno smanjenje napetosti s Grčkom, suzdržavanje od invazije na sjeveru Sirije i uvođenje sankcija protiv Rusije.

Takvi će uvjeti vjerojatno razljutiti Tursku, koja je rekla da SAD ima "beskonačno" mnogo zahtjeva vezanih uz prodaju zrakoplova F-16 i da ponašanje Washingtona nije bilo pošteno.