ZARATILE SUSJEDNE SILE Pakistan uzvratio Iranu raketnim udarima

raketa
Reuters

Pakistan je gađao sedam lokacija unutar Irana, izjavio je pakistanski sigurnosni dužnosnik u četvrtak za CNN, u najnovijem incidentu preko zajedničke granice koji je doveo do porasta napetosti između dva susjeda.

Najmanje sedam ljudi poginulo je u četvrtak rano ujutro u eksplozijama u pokrajini Sistan i Balučistan na jugozapadu Irana, rekao je zamjenik guvernera pokrajine Alireza Marhamati u intervjuu za državnu televiziju, prenosi Hina.

Marhamati je rekao da su među mrtvima tri žene i četvero djece, koji su bili strani državljani.

"U 4:30 čule su se eksplozije u pograničnom selu, nekoliko projektila je ispaljeno na selo", rekao je Marhamati.

Zamjenik guvernera rekao je da se još jedna eksplozija dogodila u blizini grada Saravana, ali da u toj drugoj eksploziji nije bilo žrtava. Dužnosnici provode istragu, javili su iranski državni mediji IRNA. CNN je kontaktirao pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Velika eskalacija

I Pakistan i Iran dugo su se borili protiv militanata u nemirnoj regiji Baloč duž njihove 900 kilometara duge granice, ali najnoviji incident označava veliku eskalaciju između dviju susjednih sila i dolazi u trenutku kada regionalna neprijateljstva na Bliskom istoku rastu zbog Izraela koji vodi rat u Gazi protiv Hamasa.

Pakistansko lansiranje projektila dolazi dan nakon što je Iran objavio da je upotrijebio "precizne rakete i napade dronovima" kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne skupine Jaish al-Adl u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Baločistan.

U udarima je ubijeno dvoje djece i ranjeno nekoliko drugih, prema informacijama lokalnih dužnosnika i pakistanskog ministarstva vanjskih poslova, koji su napad opisali kao "neizazvanu povredu svog zračnog prostora od strane Irana" i upozorili Iran na "ozbiljne posljedice".

Pakistan je u srijedu opozvao svog veleposlanika iz Irana i obustavio sve iranske posjete na visokoj razini.

Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da se iranski veleposlanik u Pakistanu ne bi trebao vratiti iz trenutačnog posjeta Iranu i upozorio "Pakistan zadržava pravo odgovoriti na ovaj nezakonit čin".

Iran je branio napade i čini se da nastoji smiriti napetosti sa svojim susjedom koji posjeduje nuklearno oružje.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je da je njegova zemlja ciljala samo iranske "teroriste" na pakistanskom tlu i da "nitko od državljana prijateljske zemlje Pakistana nije bio meta raketa i bespilotnih letjelica Irana".