ZAKUHAVANJE Napeto na Kosovu, upad specijalaca i pocijepane zastave. Vučić na hitnom sastanku

Kosovo blokada ceste
Telegraf

Direktor Ureda za Kosovo Petar Petković priopćio je kako je obavijestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne postrojbe kosovske policije protupravno upale na Gazivode.

"Upravo sam obavijestio Miroslava Lajčaka o oružanom i protupravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode! Oduzeli su čuvaru ključeve, pocijepali zastave Srbije", napisao je Petković na Twitteru.

Istaknuo je kako EU mora obuzdati 'nasilnika i uzurpatora Kurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi  izazvati rat', javlja N1.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Josep Borrell poručio je da EU neće tolerirati napade na EULEX. Borrell je naveo da se neće tolerirati napadi na EULEX Kosovo ili upotreba nasilnih, kaznenih djela na sjeveru, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Grupe kosovskih Srba moraju odmah ukloniti barikade. Mora se vratiti mir. EULEX će nastaviti da koordinira sa kosovskim vlastima i KFOR-om", napisao je Borrell na Twiteru. Naveo je i da svi akteri moraju izbjegavati eskalaciju, prenosi Fena.

Barikade koje su jučer postavljene na sjeveru Kosova i dalje su na prijelazima, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog sumnje da će premijer prištinskih institucija Albin Kurti poslati do zuba naoružane pripadnike ROSU na sjever Kosova, piše Telegraf.

Prijelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni i za pješake kao i za vozila. Promet je zatvoren na glavnim cestovnim pravcima, a može se kretati jedino sporednim cestama, prenio je RTS.

Premijer prištinskih institucija Albin Kurti izjavio je danas da je KFOR od Prištine tražio još vremena da ukloni barikade koje su Srbi postavili na sjeveru Kosova, piše Tanjug.

Kurti je na konferenciji za medije poslije sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost rekao da vjeruje da je to najbolji mogući način da se situacija riješi, piše Gazeta express.