ZAKON PRED POČETAK ŠKOLE Francuska zabranjuje učenicima nošenje abaje

Abaja francuska škola

Francuska će djeci u državnim školama zabraniti nošenje abaje, široke i dugačke halje koju nose neke muslimanke, rekao je francuski ministar obrazovanja u nedjelju uoči nove školske godine.

Francuska, koja je nametnula strogu zabranu vjerskih znakova u državnim školama otkako su zakoni iz 19. stoljeća uklonili svaki tradicionalni katolički utjecaj iz javnog obrazovanja, suočila se s potrebom donošenja novih smjernica zbog rastuće muslimanske manjine.

"Ne biste trebali moći prepoznati religiju učenika na prvi pogled"

Godine 2004. zabranila je nošenje marama u školama, a 2010. i vela u javnosti razljutivši dio petomilijunske muslimanske zajednice.

Obrana sekularizma je zahtjev koji odjekuje u cijelom francuskom političkom spektru, od ljevičara koji podržavaju liberalne vrijednosti prosvjetiteljstva do glasača krajnje desnice koji traže potporu protiv rastuće uloge islama u francuskom društvu.

"Odlučio sam da se abaja više ne može nositi u školama. Kada uđete u učionicu, ne biste trebali moći prepoznati religiju učenika na prvi pogled", rekao je ministar obrazovanja Gabriel Attal u intervjuu za TV kanal TF1.