ZAISTA BIZARNO Putin odlikovao svećenika koji je poginuo u Ukrajini. Prije toga je bio na službi i u BiH

Ruski svećenik

Ruski predsjednik Vladimir Putin posthumno je odlikovao pravoslavnog svećenika Mihaila Vasiljeva koji je nedavno poginuo u Ukrajini. Svećenik je dobio "Orden heroja Ruske Federacije", što je najveće odličje u Rusiji. Kako navodi neovisni ruski portal Meduza, Putin je svećenika odlikovao "jer je bio hrabri heroj tijekom ispunjavanja svoje pastoralne dužnosti". 

Patrijaršija u Moskvi je u nedjelju objavila da je svećenik Vasiljev " 6. studenog poginuo u zoni specijalnih operacija u Ukrajini tijekom obavljanja svoje svećeničke dužnosti". Ruski patrijarh Kirij danas će povodom smrti svećenika održati specijalnu misnu službu u hramu Krista Spasitelja u Moskvi, piše Index.

Svećenik koji je kritizirao ljude koji su htjeli izbjeći mobilizaciju

Mihail Vasiljev rođen je 1971. godine te je već služio kao svećenik tijekom mirovnih operacija ruske vojske na Kosovu, u BiH, na Kavkazu i u Siriji, navodi ruska pravoslavna crkva. Bio je neslužbeni kapelan ruskih trupa.

Vasiljev je svijetu postao poznat kada je u listopadu objavljen video u kojem kritizira muškarce koje žele izbjeći mobilizaciju. No, nije kritizirao samo muškarce, nego i majke koje ne žele da im sinovi idu u rat. Svećenik je ženama savjetovao da "rađaju više djece kako im ne bi bilo tako bolno i strašno poslati ih u rat".