ZAGRIJAVANJE UOČI DOLASKA U BIH Najbolji svjetski skakači su u Italiji, uskoro dolaze u Mostar

Red bull cliff diving Polignano a Mare
RBCD

Ovog vikenda na rasporedu je treća stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023., koja će se održati u Polignano a Mareu.

Gradić na apulijskoj obali, na samom jugu Italije, ugostit će najbolje svjetske skakače i skakačice rekordni 10. put. 'Dom europskog cliff divinga', kako Polignano često nazivaju, praktično je smješten na litici te izgleda kao da kuće niču iz stijena. Red Bull Cliff Diving natjecanje u ovom gradu svake godine privuče desetke tisuća gledatelja.

Posljednjih su godina na ovoj lokaciji apsolutno dominantni bili rekorderi po broju titula i pobjeda, Australka Rhiannan Iffland (šest uzastopnih pobjeda) i Francuz Gary Hunt (pet uzastopnih pobjeda).

U ženskoj konkurenciji prva favoritkinja je Iffland, koja je trijumfirala na prve dvije ovosezonske stanice. Uz nju, najozbiljnije kandidatkinje su Kanađanka Molly Carlson (drugoplasirana na prva dva natjecanja ove sezone), te Australka Xantheia Pennisi i Njemica Iris Schmidbauer (trećeplasirane iz Bostona odnosno Pariza), a tu je i Kanađanka Jessica Macaulay.

U ukupnom poretku vodeća je Iffland, a slijede je Carlson na drugoj i Macaulay na trećoj poziciji.

Kod muškaraca, favorit je Rumunj Constantin Popović, pobjednik prva dva natjecanja ove godine, a konkurenciju mu čine skakači koji su se u Bostonu i Parizu penjali na drugi i treći stepenik pobjedničkog podija: Englez Aidan Heslop, Španjolac Carlos Gimeno, Ukrajinac Oleksiy Prygorov i nezavisni natjecatelj Nikita Fedotov. Dakako, nikada ne treba otpisati velikog Garyja Hunta i sjajnog Rumunja Catalina Predu.

Popović je vodeći u ukupnom poretku, a prate ga Gimeno i Hunt na drugom odnosno trećem mjestu.

Red bull cliff diving Polignano a Mare

Najveću podršku publike u Polignanu zasigurno će imati dvoje skakača s pozivnicom koji će braniti boje Italije - Andrea Barnaba u muškoj i Elisa Cosetti u kategoriji žena. Oni su ujedno i najmlađi sudionici. Iako se ove godine ne natječe, prisutan će biti i miljenik domaće publike Alessandro De Rose, jedini Italijan s pobjedom na Red Bull Cliff Diving natjecanju, koju je upisao 2017. godine upravo u Polignanu.

Posebnost ove lokacije jeste u tome što natjecatelji na putu do platformi za skokove moraju proći kroz dnevni boravak jednog stana, a same platforme visoke 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci) postavljene su na privatnoj krovnoj terasi iznad Jadranskog mora.

Finale natjecanja u Italiji prenosit će se uživo na YouTube kanalu i službenoj stranici prvenstva, u nedjelju 2. srpnja od 17 sati. Peta, pretposljednja stanica sezone svjetsku cliff diving elitu će po osmi put dovesti u našu zemlju, u Mostar, gdje će 9. rujna na Starom mostu prirediti novi sportski spektakl za pamćenje, navodi se iz organizacijskog odbora ovog natjecanja.