ZABRANA PUŠENJA U SUSJEDSTVU Crnogorci kažnjeni s preko 650 tisuća eura

Pušenje
Freepik

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore priopćila je kako je od 2018. godine, od kada se provodi nadzor o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, izrekla skoro 657.000 eura kazni.

Iz Uprave za inspekcije poslove su kazali da je inspekcija od 2018. do lipnja ove godine izdala više od 2,2 tisuće prekršajnih naloga.

Kako su istaknuli, prethodne godine, u kojima je zabilježena pojava koronavirusa, donekle su doprinijele manjem poštovanju zabrane upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, iz razloga što su inspekcijski nadzori bili usmjereni na suzbijanje pojave novih zaraznih bolesti.

"Kršenja se u većini inspekcijskih nadzora odnose na upotrebu duhanskih proizvoda, kao i izlaganje sekundarnom duhanskom dimu osoba u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata", rekli su iz UIP-a agencije MINA.

Oni su pokazali da su tijekom prošle godine inspektori izvršili 3.353 inspekcijskih pregleda i izdali 693 prekršajna naloga, u iznosu od 212,07 tisuća  eura i podnijeli 135 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka područnim sudovima za prekršaje.

Kako su naveli, turistička inspekcija je za samo prvih pet mjeseci ove godine izvršila 2.597 kontrola, pri čemu je konstatirano 325 nepravilnosti.

"Izdato je 495 prekršajnih naloga, u novčanom iznosu od 138,75 tisuća eura", naveli su iz UIP-a.

Prema njihovim riječima, inspektori su podnijeli 47 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, piše CdM.

Nepravilnosti su se odnosile na konzumaciju duhanskih proizvoda u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta ili neisticanje oznaka o zabrani upotrebe duvanskih proizvoda.

Iz UiP-a su rekli da je, na osnovu Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda, Turistička inspekcija 2021. godine izvršila 2.691 kontrolu, pri čemu je konstatirano 216 nepravilnosti, koje su sankcionirane s 309 prekršajnih naloga u iznosu od 85,95 tisuća eura.

Iz crnogorske inspekcije su kazali da turistička inspekcija daje maksimum u suzbijanju upotrebe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, o čemu, kako su rekli, svjedoče rezultati inspekcije.

Oni smatraju da bi povećanje propisanih novčanih kazni, kako za ugostitelje, tako i za goste koji krše zabranu, utjecalo na smanjenje upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata.

Podsjetimo, Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u FBiH počeo je s primjenom u Federaciji BiH 28. svibnja.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva istaknuli su da će se kazne početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog Zakona.

Ovo znači da će inspekcija do tada djelovati preventivno, s ciljem pomoći svim pravnim subjektima da prilagode svoje poslovanje sukladno Zakonu.