AMERIČKA VOJSKA Dronom smo ubili vođu ISIS-a u Siriji

SAD,ISIL,dron
EPA

Američka vojska priopćila je da je izvela napad u kojem je ubijen Usamah al Muhajir, vođa Islamske države u istočnoj Siriji. "Napad u petak izveli su isti dronovi MQ-9 koje su ranije tijekom dana uznemiravali ruski zrakoplovi, prilikom susreta koji je trajao gotovo dva sata", stoji u priopćenju Središnjeg zapovjedništva SAD-a.

Nije jasno kako je američka vojska potvrdila da je ubijena osoba al Muhajir, a središnje zapovjedništvo nije dalo više detalja o njemu. U priopćenju se navodi da nema naznaka da su u napadu ubijeni civili. 

"Jasno smo dali do znanja da ostajemo predani porazu Isisa u cijeloj regiji", rekao je u izjavi general Erik Kurilla, zapovjednik Središnjeg zapovjedništva SAD-a.

SAD: IS i dalje najveća prijetnja u regiji

Washington je pojačao racije i operacije protiv osumnjičenih operativaca Islamske države u Siriji, ubijajući i uhićujući vođe koji su se sklonili u područja pod kontrolom pobunjenika koje podržava Turska nakon što je skupina izgubila svoj posljednji teritorij u Siriji 2019. godine.

Kampanja pod vodstvom SAD-a u kojoj je ubijen bivši vođa IS-a Abu Bakr al Baghdadi, koji se proglasio "kalifom svih muslimana", od tada je usmjerena na preživjele vođe, za koje se smatra da su planirali napade u inozemstvu.Američki vojni zapovjednici kažu da je IS i dalje značajna prijetnja u regiji, iako su njegove sposobnosti oslabljene i sposobnost ponovnog uspostavljanja svoje mreže oslabljena. Na svom vrhuncu 2014., IS je kontrolirao jednu trećinu Iraka i Sirije. Iako je poražen u obje zemlje, njegovi militanti nastavljaju s napadima pobunjenika.

Susret s ruskim zrakoplovima

Američke zračne snage ranije su objavile videosnimku za koju kažu da prikazuje susret između dronova i ruskih borbenih zrakoplova u srijedu, što je prisililo MQ-9 Reapere da poduzmu akciju izbjegavanja. Centrala američkih zračnih snaga rekla je u izjavi: "Ovi događaji predstavljaju novu razinu neprofesionalnog i nesigurnog djelovanja ruskih zračnih snaga koje djeluju u Siriji."

General pukovnik Alex Grynkewich, zapovjednik Devete zračne snage na Bliskom istoku, rekao je da je jedan od ruskih pilota pomaknuo svoju letjelicu ispred drona i uključio naknadno sagorijevanje SU-35, zbog čega operater drona nije mogao sigurno upravljati letjelicom.