WAGNEROV ZAPOVJEDNIK POBJEGAO U NORVEŠKU "Mobitel sam bacio u šumu, na mene su pustili pse, a led je pucao ispod noga..."

WAGNEROV ZAPOVJEDNIK POBJEGAO U NORVEŠKU "Mobitel sam bacio u šumu, na mene su pustili pse, a led je pucao ispod noga..."

Bilo je oko dva sata u noći s četvrtka na petak kad se ruski državljanin uspio probiti preko bodljikave žice na granici nedaleko grada Nikela, prijeći rijeku Pasvik i iz Rusije ući na teritorij Norveške, piše The Barents Observer.

Brzo je prebačen u Oslo jer su ga, čim je stupio na norveško tlo, uhitile snage sigurnosti koje pojačano patroliraju područjem oko Kirkenesa.

Bijeg je bio vrlo dramatičan, kazao je muškarac u telefonskom razgovoru kasnije objavljenom na YouTube kanalu Gulag.net-a.

Agenti ruske obavještajne službe FSB su sa psima pratili njegove tragove u snijegu, a navodno je došlo čak i do pucnjave.

‘Okrenuo sam se i iza sebe i na udaljenosti od oko 150 metara vidio ljude sa svjetiljkama kako trče u mom smjeru. Potrčao sam kroz šumu. Čuo sam dva pucnja, a meci su fijuknuli pored mene‘, kaže.

‘Slomio sam mobitel i bacio ga u šumi te onda preko leda potrčao prema osvijetljenim kućama. Moji su progonitelji pustili psa, no on se, očigledno, zapleo u žicu prekrivenu snijegom. Agenti su se vjerojatno bojali potrčati za mnom - led je bio tanak i, kako sam trčao preko njega, lomio mi se pod nogama‘, kaže ovaj bivši plaćenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka je na tom mjestu široka nekoliko stotina metara. Bjegunac je pokucao na vrata jedne privatne kuće u Skrøytnesu te su ga ubrzo nakon toga priveli norveška granična patrola i policija.

Tražitelje azila iz Rusije inače se avionom iz Kirkenesa šalje u Oslo, pa je na let ukrcan i ovaj čovjek.

Prema pisanju Gulag.net-a, ovo je prvi puta da je iz Rusije u Europu prebjegao jedan zapovjednik plaćeničke grupe Wagner. I ne samo to, već je i spreman svjedočiti protiv ruskog oligarha i šefa grupe Wagner, Jevgenija Prigožina.

Ratni zločin

Gulag.net otkrio je identitet prebjega. Riječ je o Andreju Medvedevu koji je napustio grupu Wagner po isteku četveromjesečnog ugovora potpisanog u srpnju. Kako se navodi, Medvedev je bio zapovjednik svoje jedinice.

Ova s Kremljem povezana privatna vojna kompanija prošli je mjesec završila na naslovnicama medija nakon što je na društvenoj mreži Telegram objavljen video koji prikazuje pogubljenje bivšeg ruskog zatvorenika koji je odlučio pobjeći u Ukrajinu umjesto da se bori u redovima Wagnera. Bjegunac je uhićen i smaknut udarcima maljem po glavi.

Šefu Wagnera, Prigožinu, pripisuju se izjave u kojima on poziva svoje vojnike da sve takve bjegunce koji se odbijaju boriti u Ukrajini, po kratkom postupku smaknu.

Čovjek koji je ovog vikenda prebjegao u Norvešku mogao bi biti prvi važan svjedok iz samih redova Wagner grupe koji bi mogao pomoći u podizanju optužnice za ratni zločin protiv Jevgenija Prigožina.