VRUĆINE U SVIJETU Grčku pogodio toplinski val, u Dolini smrti u SAD-u bit će više od 56 stupnjeva

toplinski val,klimatske promjene,vrućine

Sve do nedjelje, sve arheološke znamenitosti, uključujući i poznatu atensku Akropolu, biti će zatvorene za posjetitelje tijekom najvrućeg dijela dana, objavilo je ministarstvo kulture.

"Potreban maksimalan oprez jer teški trenuci nisu prošli. Suočavamo se s toplinskim valom s mogućim jačanjem vjetra koji od ponedjeljka raspiruje požare oko Atene', upozorio je premijer Kiriakos Micotakis. U središnjem dijelu zemlje u subotu se očekuju temperature do 45 stupnjeva Celzija. Prema atenskom observatoriju, rekordna temperatura je u gradu izmjerena 2007. i iznosila je 44,8 stupnjeva Celzija. Najviša temperatura u zemlji je izmjerena 1997. u Elefsinu, kod Atene, i iznosila je 48 stupnjeva Celzija.
"Naviknut sam na velike vrućine. Tako je svako ljeto, no ove godine imamo jedan toplinski val za drugim", rekao je Atenjanin Kristos Bojiacis. Kostas Laguvardos, direktor Istraživačkog instituta za okoliš i održiv razvoj pri Nacionalnom opservatoriju u Ateni, rekao je da ga zabrinjavaju najave rasta temperatura i sljedeći tjedan.

"To bi onda bio toplinski val koji bi se protegao na dva tjedna i bio bi najdulji zabilježen u Grčkoj", rekao je Laguvardos. Istovremeno, s druge strane Atlantika, oko 80 milijuna Amerikanaca ovaj vikend očekuju temperature od 41 stupanj Celzija i više, upozorio je američki Nacionalni meteorološki zavod (NWS). U Phoenixu u saveznoj državi Arizoni na jugozapadu SAD-a, temperatura bi mogla preći 46 stupnjeva Celzija. Arizona bilježi najdulji toplinski val do sada i već 22 dana za redom živa se penje iznad 43 stupnja Celzija.

U četvrtak je izbio požar u skladištu propana, s eksplozijama spremnika plina, jer se zbog topline spremnici propana šire i postaju pravi projektili koji ispaljuju krhotine i do 450 metara, objasnio je lokalni vatrogasac. Oko 500 kilometara dalje, u Dolini smrti, najtoplijem mjestu na svijetu, očekuju da će rekordna temperatura od 56,6 stupnjeva Celzija iz 1913. biti premašena. Za ostatak srpnja, iz američkog Nacionalnog zavoda za oceane i atmosferu (NOAA) upozoravaju da bi se toplinski val mogao proširiti uzduž Stjenjaka i na velike ravnice Srednjeg zapada."Srpanj bi mogao potući rekord najtoplijeg mjeseca zabilježenog na Zemlji, ne samo od kada postoje mjerenja, već i unazad stotine, ako ne i tisuće godina", rekao je klimatolog NASA-e Gawin Schmidt. I to ne samo zbog El Nina, već zato što i dalje u atmosferu ispuštamo stakleničke plinove, rekao je Schmidt.