VREMENSKE NEPRILIKE Snažne oluje u SAD-u odnijele najmanje 32 života

SAD oluja tornado
Twitter

Broj mrtvih u snažnim olujama koje su uzrokovale tornada u južnim i srednjezapadnim regijama Sjedinjenih Država porastao je tijekom vikenda na najmanje 32, prema lokalnim dužnosnicima i medijskim izvješćima, prenosi Hina.

U Memphisu u saveznoj državi Tennessee dvoje djece i jedna odrasla osoba pronađeni su mrtvi u subotu nakon što su jaki olujni vjetrovi srušili stabla na nekoliko kuća, priopćila je policija u Memphisu. 

U okrugu McNairy u Tennesseeju dužnosnici su izvijestili o još dvije osobe koje su izgubile život, nakon što su ranije u subotu prijavili sedam smrtnih slučajeva, prenose lokalni mediji. Ministarstvo zdravstva Tennesseeja jučer je izvijestilo da su u još tri okruga zabilježena dodatna tri smrtna slučaja povezana s vremenskim prilikama, ali nije dalo više detalja. 

''Velika katastrofa''

U okrugu Owen u Indiani, prema državnom Odjelu za prirodne resurse, u kampu u McCormick's Creek State Parku pronađena su tijela jednoga para. Dodatnih 15 smrtnih slučajeva u oluji koja je stvorila tornada u nekoliko područja ranije je prijavljeno u Arkansasu, Illinoisu, Indiani, Delawareu, Mississippiju i Alabami. Više je desetaka ozlijeđenih, a mnoge su zgrade oštećene ili uništene. 

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je u nedjelju "veliku katastrofu" u Arkansasu te naredio saveznu pomoć u oporavku. Predsjednik je u izjavi jučer poslijepodne rekao da se on i supruga Jill Biden mole za ljude pogođene olujama tijekom vikenda te zatražio od nadležnih saveznih dužnosnika "da pomognu u hitnim potrebama i dugoročnoj obnovi". 

"Znamo da obitelji diljem Amerike oplakuju gubitak voljenih, očajnički čekaju vijesti o onima koji se bore za svoje živote i prebiru po ruševinama svojih domova i tvrtki", rekao je. 

Odgođeni letovi 

Nacionalni centar za predviđanje oluja upozorio je jučer na loše vremenske uvjete u dijelovima sjevernog i sjeveroistočnog Teksasa oko Dallasa i Fort Wortha, uključujući vrlo veliku tuču, snažne udare vjetra i "jaki tornado ili dva".  

Međunarodna zračna luka Dallas Fort Worth u nedjelju je na nekoliko sati bila zatvorena za dolazne letove, a odlazni su letovi odgođeni nakon što je područje pogođeno jakom kišom, tučom i vjetrovima. 

Slično loše vrijeme, uključujući oluje s grmljavinom, prognozirano je kasnije ovog tjedna za veći dio srednjeg zapada između Chicaga i Little Rocka u Arkansasu, priopćio je centar.