VOJSKA NA ULICAMA MOSKVE, WAGNER U ROSTOVU Sprema li Prigožin državni udar?

prigožin,moskva,rostov,državni udar

Šef plaćeničke vojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin optužio je jučer ruski vojni vrh za napad na Wagnerov vojni kamp i ubojstvo velikog broja njegovih boraca.

Zbog ove Prigožinove izjave u Rusiji je protiv njega pokrenut kazneni postupak za poticanje na oružanu pobunu, objavio je ruski Nacionalni odbor za borbu protiv terorizma, objavila je ruska državna agencija Tass.

Moskva pod pojačanom zaštitom

Najvažniji objekti u Moskvi su od sinoć pod pojačanu zaštitom, te su pojačane sigurnosne mjere u glavnom gradu, objavio je TASS, pozivajući se na agencije za provođenje zakona.

"U Moskvi su pojačane mjere sigurnosti, svi najvažniji objekti, državni organi i objekti prometne infrastrukture uzeti su pod pojačanu zaštitu", rekao je izvor.

Ruska služba sigurnosti FSB objavila je priopćenje u kojem poziva plaćenike da se ogluše o zapovijedi svog šefa.

"Pozivamo borce PMC-a da ne čine nepopravljive pogreške, da prestanu s bilo kakvim nasilnim akcijama protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju Prigožinove zločinačke i izdajničke naredbe i da poduzmu mjere za njegovo pritvaranje", objavio je FSB.

Prigožin je svojim izjavama i postupcima zapravo pozivao na početak oružanog građanskog sukoba na ruskom teritoriju i "udarao u leđa" ruskim vojnicima koji su se borili protiv profašističkih ukrajinskih snaga, dodaju.

"Zbog ozbiljnosti situacije i prijetnje eskalacije sukoba u Ruskoj Federaciji, FSB je pokrenuo kazneni postupak zbog poziva Jevgenija Prigožina na oružanu pobunu", piše državna ruska novinska agencija Ria Novosti.

Snimke i fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju su vojna vozila na ulicama Rostova na Donu, grada na jugu Rusije u kojem Prigožin tvrdi da se nalazi ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Vojna vozila su viđena i u središtu Moskve, piše index.hr

Ruski general poziva Wagner da polože oružje, Ukrajina koristi ovu situaciju za vraćanje Bakhmuta

U videu koji je na Telegramu objavio Andrej Rudjenko, ratni izvjestitelj povezan s Kremljem, ruski general Sergej Surovikin pozvao je borce Wagnera da polože oružje.

“Neprijatelj samo čeka da se politička situacija u našoj zemlji pogorša. Pogrešno je igrati na ruku neprijatelju u ovim teškim vremenima”, rekao je držeći pušku na nozi.

“Mi smo iste krvi. Mi smo ratnici. Pozivam vas da prestanete.”

CNN je prenio izjavu ruskog obavještajca generala pukovnika Vladimira Aleksejeva koji na snimci kritizira Wagnerove postupke i kaže da se radi o državnom udaru.

“Ono što se sada događa je očigledni čin ludila. Ne mogu to objasniti drugim riječima", rekao je Aleksejev.

Ministarstvo obrane tvrdilo je da su ukrajinske snage, "iskoristivši Prigožinovu provokaciju da dezorganiziraju situaciju", pokrenule ofenzivne operacije u blizini istočnog grada Bakhmuta.

Izjave i postupci Jevgenija Prigožina, osnivača PMC-a Wagner, predstavljaju pozivi na početak oružanog građanskog sukoba, priopćio je centar za odnose s javnošću ruskog FSB-a, javlja Tass.

“Prigožinove izjave i postupci zapravo su pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriju Ruske Federacije i zabijanje noža u leđa ruskim vojnicima koji se bore protiv profašističkih ukrajinskih snaga”, objavio je FSB i dodao da Prigožinove izjave o napadu na Wagner nisu istina.

"Sve informacije koje su se proširile društvenim mrežama o raketnim i bombaškim napadima koje je rusko Ministarstvo obrane navodno izvelo na postrojbe PMC-a Wagner su neistinite i provokacija", priopćio je centar za odnose s javnošću FSB-a.

Pozvali su plaćenike da odbiju izvršavati Prigožinove naredbe, kao i da doprinesu njegovom pritvaranju.

"Pozivamo borce PMC-a da ne čine nepopravljive pogreške, da prestanu s bilo kakvim nasilnim akcijama protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju Prigožinove zločinačke i izdajničke naredbe i da poduzmu mjere za njegovo pritvaranje", rekao je FSB.

"Zbog ozbiljnosti situacije i prijetnje eskalacije sukoba u Ruskoj Federaciji, FSB je pokrenuo kazneni postupak o činjenici poziva Jevgenija Prigožina na oružanu pobunu", objavio je FSB.

Vojska blokirala Rostov na Donu

Vojska je blokirala autocestu u Rostov na Donu, javlja 161.ru pozivajući se na očevice. Blokirani su sjeverni i zapadni ulaz u grad.

Ranije je vojna tehnika, uključujući i oklopne transportere, viđena u središtu Rostova na Donu. Izvori 161.ru također su izvijestili da je cijeli sastav Ministarstva unutarnjih poslova i Nacionalne garde stavljen u punu pripravnost, pojačane su i kontrole na granici s okupiranim ukrajinskim regijama.

U Rostovu na Donu, gradu na jugu Rusije, blokirane su ulica u centru grada. Lokali medij RostovGazeta kaže da su mu očevici javili da je promet ograničen na aveniji Budenovski na kojoj se nalazi sjedište Južnog vojnog okruga.

Mediji su objavili kako je u gradu najavljena aktivacija plana Tvrđava. Ruski mediji nagađaju da je uvođenje ovog plana povezano s izjavama šefa Wagner Jevgenija Prigožina.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da njegovi borci ulaze u rusku regiju Rostov, prenosi CNN.

“Sada ulazimo u Rostov. Postrojbe Ministarstva obrane, odnosno vojni obveznici koji su bili bačeni da nam blokiraju cestu, povukli su se u stranu", rekao je Prigožin. Dodao je da su njegove jedinice u ovom trenutku "na svim mjestima prešle državnu granicu".

“Graničari su izašli u susret i zagrlili naše borce”, rekao je.

Prigožin: Uništit ćemo sve što nam se nađe na putu

Prigožin je u poruci optužio ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da su "donijeli odluku o uništenju neposlušnih jedinica koje su spremne zaštititi svoju domovinu".

"Uništit ćemo sve što nam se nađe na putu", rekao je Prigožin.Prigožin je objavio još jednu audio poruku u kojoj tvrdi  da je načelnik glavnog stožera Rusije Valerij Gerasimov naredio zračne napade na Wagnerove kolone dok su napredovale prema Rostovu, ali da su piloti "odbili poslušati zločinačku naredbu". Nije iznio dokaze za svoje tvrdnje.