VOJNA EVAKUACIJA Prvi njemački evakuacijski zrakoplov iz Sudana sletio u Berlin

Njemačka vojska avion
Twitter

Prvi njemački vojni zrakoplov s evakuiranim ljudima iz sukobom pogođenoga Sudana sletio je u Berlin, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

U zrakoplovu je bio 101 njemački građanin i njihovi članovi obitelji te državljani partnerskih zemalja, reklo je ministarstvo.

Nakon zaustavljanja u Jordanu, putnici su stigli u njemački glavni grad u 6.15 sati, prenosi Hina.

Vojna evakuacija

Kao i druge zemlje, Njemačka je počela vojnu evakuaciju u nedjelju.

Ukupno su tri Airbusa A400Ms Bundeswehra odletjela u Sudan po ljude koje treba evakuirati.

Njemačke oružane snage i ministarstvo vanjskih poslova nastoje prevesti ukupno više od 300 njemačkih državljana registriranih na kriznom popisu uz građane partnerskih zemalja, ako je moguće.

U misiju je uključeno više od 1000 pripadnika Bundeswehra.

Rezervat s lavovima pokraj Kartuma upozorava na nestanak struje i hrane

Zbog žestokih borbi koje se vode u Sudanu, a prouzročile su kaos i smrt više stotina ljudi, strahuje se i za sudbinu 25 lavova i ostalih životinja u rezervatu za divlje životinje nedaleko od Kartuma.

Zaposlenici te ustanove su izvijestili da je nestalo struje kojom se napajaju sigurnosne ograde oko ograđenih prostora i da im nedostaje hrane za velike mačke. Svaka od njih dnevno treba od pet do 10 kilograma mesa.

U sukobima koji su 15. travnja izbili u glavnome gradu i širom Sudana između snaga lojalnih zapovjedniku vojske Abdelu Fatahu al-Burhanu i njegovu zamjeniku, koji mu je postao suparnik Mohamedu Hamdanu Daglu, a zapovijeda moćnim paravojnim snagama dosad je smrtno stradalo više od 400 ljudi, a tisuće su ranjene.

Strahuje se da bi se nemiri mogli proširiti tom sjeveroistočnom afričkom državom, otprije jednom od najsiromašnijih na svijetu.

''Prvo neka Alah zaštiti Sudan i narod Sudana'', stoji u priopćenju sudanskog Centra za spašavanje životinja, koji upozorava da je stanje i u utočištu postalo "kritično".

Objavljeno je da ondje više nema stalnog osoblja.

Rezervat je smješten oko sat vremena vožnje jugoistočno od Kartuma, nedaleko od vojne baze pokraj koje svakodnevno traju sukobi i puno je mrtvih.

U rezervatu je 25 lavova i mnoštvo ostalih životinja poput gazela, deva, majmuna, hijena i ptica.

''Zbog nestanka struje smo pod golemim pritiskom, a zalihe hrane i pića počinju nam nestajati'', stoji u priopćenju te se dodaje da im je jedno od dostavnih vozila ukradeno.

Nestanak struje predstavlja "stvarnu prijetnju" jer je za objekt važna električna energija kojom se napajaju sigurnosne ograde oko ograđenih prostora.

Zaposlenici su uputili apel u kojemu "pozivaju sve dužnosnike i one koji mogu pomoći da interveniraju što je prije moguće".