VJEROVALI ILI NE U Kini zabilježena temperatura od 80 Celzijevih stupnjeva

kina,temperatura,vrućina,ljeto

Posljednjih su dana temperature u Kini i drugim dijelovima Azije, te Europe i SAD-a oborile sve rekorde.

To stvara probleme zemljama diljem svijeta i zahtijeva od njih da se hitno pozabave klimatskim promjenama, za koje znanstvenici kažu da će toplinske valove učiniti češćim, jačim i smrtonosnijim, prenosi Reuters.

Divovski termometar u kineskoj pokrajini Xinjiang izmjerio je temperaturu tla od 80 Celzijevih stupnjeva, broj mrtvih od obilnih kiša u Južnoj Koreji danas je dosegao 44, a šumski požari gore treći dan zapadno od grčke prijestolnice Atene, dodaje Reuters, prenosi Tanjug.

Istodobno se Big Island na Havajima priprema za udar tropske oluje Calvin koja bi trebala donijeti čak 20,3 cm kiše i jake vjetrove, objavila je američka Nacionalna meteorološka služba (NWS).

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je u utorak na povećan rizik od smrti zbog visokih temperatura.

Četrnaest ljudi poginulo je u podvožnjaku u središnjem gradu Cheongju, gdje je više od desetak vozila bilo poplavljeno u subotu kada se urušio riječni nasip.

U jugoistočnoj pokrajini Sjeverni Gyeongsang poginule su 22 osobe, većina njih zbog klizišta i bujičnih poplava.

Znatiželjni turisti u zapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang, opremljeni šeširima i kišobranima širokih oboda, hrabro su se suočili s visokim temperaturama kako bi snimili selfije s golemim termometrom koji je u stvarnom vremenu pokazivao površinsku temperaturu od 80 stupnjeva Celzijevih, objavila je državna televizija.

U nedjelju je udaljeni grad Turpan zabilježio maksimalnu temperaturu zraka od 52,2 stupnja Celzijusa, oborivši kineski rekord od 50,3 stupnja postavljen 2015., također u ovom bazenu.

Peking je u utorak zabilježio 27. dan s temperaturama iznad 35 stupnjeva Celzija, postavljajući novi lokalni rekord za najviše dana s visokom temperaturom u godini.

Prethodni rekord za kinesku prijestolnicu bio je 26 dana, postavljen 2000. godine.