VIŠE POGINULIH U OLUJAMA Sjever Italije pogođen tučom i kišom, na jugu bjesne požari

oluja Italija stablo automobil
rainews.it

Ekstremni vremenski uvjeti pogađaju Italiju od sjevera do juga, objavio je u utorak navečer BBC, prenosi Hina.

Šumski požari bjesne Sicilijom nakon tjedana rekordnih temperatura, a lokalni mediji upozoravaju da je grad Palermo "okružen" požarima.

U međuvremenu, sjeverne regije pogađaju jake oluje i jaki vjetrovi koji su čupali drveće i dizali krovove sa zgrada.

Na nekim mjestima je, u nevremenu u ponedjeljak navečer, tuča veličine teniske loptice ozlijedila ljude, oštetila automobile i uništila usjeve.

U oluji je poginula 16-godišnja djevojka kada je stablo palo na šator u kojem je spavala u ljetnom kampu u blizini grada Brescia, dok je sredovječna žena umrla nakon što ju je također udarilo stablo u Lissoneu, sjeverno od Milana.

Tijekom noći na utorak regije Lombardija i Veneto doživjele su obilne padaline i iznimno jak vjetar, koji je u Milanu dosezao 100 km/h. U utorak su lokalne vlasti rekle stanovnicima da se drže podalje od javnih parkova jer postoji veliki rizik da bi odlomljene grane mogle padati s drveća.

Gradonačelnik Giuseppe Sala rekao je: "Nikada nisam vidio ovako nešto... Ne možemo više poricati - klimatske promjene mijenjaju naše živote.''

U međuvremenu, Sicilija, koju je dugotrajni toplinski val već bacio na koljena, bori se s požarima koji prijete mjestima i gradovima diljem otoka. Temperature više od 47,5C zabilježene su u Cataniji u ponedjeljak.

Nekoliko odmarališta i turističkih središta diljem otoka počelo je evakuirati svoje goste.

Zračna luka Palermo u utorak ujutro je privremeno zatvorena za zračni promet nakon što su šumski požari u brdima oko nje dosegli područje zračne luke.