VIŠE OD DESET GODINA NAKON OZLJEDE Zahvaljujući tehnologiji ponovno prohodao

neurologija,paraliza,švicarski znanstvenici,časopis nature
Jimmy Ravier

Nova istraživanja otkrivaju kako je medicinski uređaj pomogao jednom čovjeku s paralizom da ponovno prirodno hoda, više od desetljeća nakon ozljede.

Dr. Grégoire Courtine i njegovi kolege sa Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju u Lausanni razvili su i ugradili "sučelje mozak-kralježnica" koje stvara izravnu neurološku vezu između mozga i leđne moždine. Implantati u mozgu prate namjere za pokret koji se bežično prenose na vanjsku procesorsku jedinicu koju osoba nosi kao ruksak. Namjere se pretvaraju u naredbe koje procesorska jedinica šalje natrag kroz drugi implantat kako bi stimulirala mišiće. Rezultati istraživanja, objavljeni u srijedu u časopisu Nature, opisuju uspješne rezultate za jednog sudionika studije iz Nizozemske, piše CNN.

Gert-Jan Oskam, 40-godišnjak, ostao je paraliziran nakon motociklističke nesreće u Kini prije više od desetljeća. Bili su mu oštećeni noge, kao i ruke i trup.

"Moja želja bila je ponovno hodati i vjerovalo sam da je to moguće", rekao je Oskam na konferenciji za novinare ovaj tjedan. "Probao sam mnoge stvari prije, a sada moram ponovno naučiti hodati normalno, prirodno, jer tako funkcionira sustav."

Oskam je rekao da može prohodati najmanje 100 metara, ovisno o danu, i stajati bez korištenja ruku nekoliko minuta. Rekao je da mu je to korisno u svakodnevnom životu, kao što je nedavno imao nešto za obojiti, ali nije imao nikoga da mu pomogne, pa je stajao i sam to obavio.

Prethodna istraživanja su pokazala da ciljani električni impulsi mogu stimulirati dijelove nogu potrebne za hodanje.

Ova nova tehnologija omogućuje glađe pokrete i bolje prilagodbe promjenjivom terenu jer ponovno povezuje dvije regije središnjeg živčanog sustava koje su bile prekinute zbog ozljede leđne moždine, prema istraživačima. Oskamu su prethodno ugrađeni stimulacijski uređaji, ali morao je izvesti pokret kako bi potaknuo stimulaciju.

"Sada mogu raditi što želim i kada odlučim napraviti korak, stimulacija će se aktivirati", rekao je. Courtine je rekao da je ova stimulacija drugačija jer Oskam ima "potpunu kontrolu nad parametrom stimulacije, što znači da može zaustaviti se, hodati, penjati se stubama".

Veza je ostala pouzdana više od godinu dana, uključujući vrijeme koje je Oskam proveo kod kuće. Hodanje neovisno uz pomoć "digitalnog mosta" također mu je pomoglo da povrati dovoljno snage da napravi nekoliko koraka čak i kada je sustav isključen.

Oskam je bio prvi sudionik u ovom ispitivanju, ali istraživači su optimistični glede budućih mogućnosti. Ovo istraživanje potvrđuje mogućnost ponovnog uspostavljanja neurološke veze između mozga i leđne moždine, a veza se događa brzo. Proširenje opsega te veze moglo bi također pomoći ljudima koji imaju paralizu ruku i šake ili su pretrpjeli moždani udar, kažu istraživači. Međutim, željeli bi smanjiti veličinu sustava kako bi ga učinili prijenosnijim.

"Koncept digitalnog mosta između mozga i kralježnice najavljuje novo razdoblje u liječenju motoričkih poremećaja uzrokovanih neurološkim poremećajima", napisali su istraživači.