Više od 30 privedenih uoči zabranjenog Europridea, kod jednog pronađen i nož

Europride 2022 Beograd
Telegraf

Teodora i Maša došle su iz Velike Britanije, Irena (34) i Moreja (43) iz Bosne, Pia iz Hanovera u Njemačkoj... Ovo su samo neki od sudionika 'Europridea' u Beogradu koji je okupio ljude iz regije i Europe, piše Telegraf.

Svi sa kojima su novinari Telegrafa razgovarali ponavljaju istu rečenicu - da su došli kako bi podržali LGBT zajednicu u Srbiji. "Vaši ljudi pate, a svi treba da imaju ljudska prava", poručila je Pia iz Njemačke.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije donijelo je rješenja da ne dozvoli šetnju sudionika 'Europride 2022', kao ni sudionika obiteljske šetnje u organizaciji 'antiglobalista' danas u Beogradu.

Iako je MUP Srbije zabranio šetnju u okviru 'Europridea 2022', organizatori su rekli da će uprkos tome šetati.

Antiglobalistički pokret je termin koji se najčešće koristi da opiše i uopći društvene grupe koje prosvjeduju protiv globalnih trgovinskih sporazuma, negativnih efekata slobodne trgovine na siromašan svijet, ugrožavanja životne sredine i međunarodnih vojnih intervencija, odnosno koji strahuju od negativnih posljedica globalizacije.

Antiglobalističke grupe se bore za smanjenje moći i utjecaja međunarodnih korporacija i organizacija kao što su Svjetska banka, ekonomske i političke alijanse nacija i trgovački ugovori koji utječu na nacije, ljude i prirodno okruženje.

Čak 31 osoba privedena je do 15:45 sati zbog narušavanja javnog reda i mira, posljednja je informacija iz MUP-a. Jedan protivnik Pridea priveden je jer je imao nož kod sebe. Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava, navodi Telegraf.