VIJEĆE EU Usvojen najrestriktivniji paket sankcija prema Rusiji do sada

Europska unija,europa,Rusija,energetska kriza

Vijeće EU usvojio je u Luksemburgu 14. paket sankcija prema Rusiji kojim su predviđene mjere prema onima koji krše ranije sankcije uvedene Moskvi i koje su usmjerene na rusku privredu u područjima energetike, financija i trgovine, a prvi put se na meti našao i ruski izvoz plina.

U priopćenju Vijeća EU navodi se da 14. paket sankcija predviđa ekonomske i individualne restriktivne mjere koje imaju za cilj da oslabe režim ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je odgovoran za rat protiv Ukrajine, javlja Tanjug.

Novi paket sankcija uključuje restriktivne mjere prema 116 pojedinaca i subjekata odgovornih za aktivnosti koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine, čime je broj pojedinaca i subjekata prema kojima su uvedene restriktivne mjere povećan na ukupno više od 2.200, navodi se u priopćenju. Novi paket sankcija uključuje zabranu pretovara ruskog tekućeg prirodnog plina na teritoriju EU radi daljnje isporuke trećim zemljama.

Naglašava se da nova ograničenja imaju za cilj da smanje prihode Rusije od izvoza tekućeg prirodnog plina zabranom pretovara iz luka na teritoriju EU, kao i da obuhvaćaju klauzulu koja dopušta Švedskoj i Finskoj da otkažu neke ugovore u vezi s ruskim LNG. Paket također zabranjuje nova ulaganja i usluge za završetak projekata u izgradnji u Rusiji u vezi s LNG. Sankcije će stupiti na snagu nakon prijelaznog razdoblja od devet mjeseci.

Novi paket također ima za cilj da razbije flotu koja pomaže ratnim naporima Rusije stvaranjem okvira za dodavanje brodova na listu sankcija, kao što su tankeri za naftu kao i plovila koja prevoze sjevernokorejsku municiju u Rusiju.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da su sankcije Bruxellesa već značajno oslabile rusku ekonomiju i, kako je naveo, spriječile Putina da ostvari svoje planove da uništi Ukrajinu.

"14. paket sankcija pokazuje naše jedinstvo u podršci Ukrajini i nastojanju da se ograniče ruske zločinačke aktivnosti protiv Ukrajinaca, uključujući napore da se zaobiđu mjere EU", naveo je Borrell.