Veliki preokret: Putin pozvao proruske separatiste da odgode referendum o odcjepljenju

Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u srijedu proruske separatiste da odgode referendum o otcjepljenju samo pet dana prije nego što se trebao održati, potencijalno spašavajući Ukrajinu od komadanja njezina teritorija.

To je prvi znak čelnika Kremlja da neće poduprijeti referendum koji su u nedjelju 11. svibnja planirali provesti proruski pobunjenici tražeći neovisnost dviju istočnih pokrajina.
Analitičari vjeruju da će separatisti poslušati Putinov poziv da odgode glasovanje.

Čelnik separatista izjavio je da će pobunjenici poziv razmotriti na sastanku samoproglašene narodne skupštine u četvrtak.

»Iznimno poštujemo predsjednika Putina. Ako on to smatra nužnim, naravno da ćemo o tome razgovarati«, rekao je Denis Pušilin u Donjecku, gradu od milijun stanovnika koji su separatisti proglasili prijestolnicom »Narodne Republike Donjeck«.

U onome što bi se moglo pokazati kao veliki preokret u najvećem sukobu Istoka i Zapada od kraja Hladnog rata, Putin je također objavio da povlači ruske snage s ukrajinske granice.

Ipak, Bijela kuća i Pentagon kažu da ne vide nikakve promjene u položajima ruskih snaga, unatoč Putinovim tvrdnjama da su se povukle u logore za obuku.

»Pozivamo predstavnike jugoistoka Ukrajine, pristaše federalizacije zemlje, da odgode referendum planiran za 11. svibnja«, rekao je Putin.

Dodao je da bi to stvorilo uvjete za dijalog između vlade u Kijevu i separatista. »Stalno nam govore da su problem naše snage na ukrajinskoj granici. Povukli smo ih. One više nisu na granici, nego na mjestima gdje izvode uobičajene vježbe«, dodao je.

Glavi tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je za posjeta Poljskoj: »Rusija bi trebala ispuniti međunarodne obveze, prestati podupirati separatiste i povuči snage s granice kako bi se postiglo političko rješenje«.

Putin se u Moskvi sastao s čelnikom OESS-a Didierom Burkhalterom koji je najavio da će ta organizacija uskoro predložiti plan za rješenje ukrajinske krize.

Kako su prenijele ruske novinske agencije RIA i Interfax, Putin je istaknuo da su gledišta OESS-a i Moskve vrlo slična i da želi rješenje krize što je prije moguće, pri čemu valja uzeti u obzir interese svih Ukrajinaca.

Izravan dijalog je ključan za rješenje krize, rekao je Putin i dodao da se kriza trenutno razvija prema »najgorem mogućem scenariju« za što je optužio vladu u Kijevu.

Hina