VELIKI KORAK ZA UMIROVLJENIKE Švicarci glasali za uvođenje 13. mirovine

Umirovljenici mirovina
hercegovina.info

Švicarci su na referendumu glasali za uvođenje 13. mirovine, pokazuju prve projekcije javne televizije SRF. Istraživanje SRF-a pokazalo je da je 58 posto birača glasalo za dodatnu mirovinu, a 42 posto je bilo protiv.

Mjeru su predložili Švicarska federacija sindikata i stranke lijevo od centra, a sada joj je potrebna i podrška većine od 26 švicarskih kantona kako bi bila usvojena. "Ovaj korak je iz perspektive sindikata doista velika prekretnica", rekao je Lukas Golder iz anketne tvrtke gfs.bern.

Vlada, trgovinski lobiji i parlament koji trenutno naginje desno odbili su prijedlog, tvrdeći da je financijski neodrživ. Švicarski birači ranije su bivali oprezni oko podržavanja mjera smatranih riskantnim za gospodarstvo, prenosi Index.

Glasanje o 13. mirovini u suprotnosti je s drugim referendumima proteklih desetljeća na kojima su Švicarci odlučno odbacivali skraćivanje radnog tjedna ili produživanje godišnjih odmora. 

Alpskom zemljom vlada zabrinutost oko rastućih troškova života. Zürich, najveća švicarska konurbacija, sa Singapurom dijeli titulu najskupljeg grada na svijetu, pokazalo je istraživanje koje je u studenom objavio Economist Intelligence Unit.

Mery, 65-godišnja stanovnica Züricha, smatra kako uvođenje 13. mirovine ima smisla. "Sad sam u mirovini pa očito želim više", kazala je. "To bi mi omogućilo da dajem malo više svojim unucima", dodala je. 

Još uvijek se ne zna kako će se financirati povećanje mirovina koje bi stupilo na snagu 2026. godine. Švicarci su u nedjelju glasali i o postupnom podizanju dobi za mirovinu, sa 65 na 66 godina, no to je na biralištima odbačeno.