VELIKE PROMJENE U AUSTRIJI Kurz odlazi iz politike, ostavke dali kancelar i ministar financija

Beč Sebastian Kurz
Ilustracija/Otvoreno.hr

U jednom danu četiri velika iznenađenja. Prvo je bivši austrijski kancelar i do danas u podne aktualni čelnik Narodne stranke (ÖVP) Sebastian Kurz, kojeg Državno tužiteljstvo za borbu protiv gospodarskog kriminala i korupcije sumnjiči za prevaru, korupciju i lažne izjave, na konferenciji za novinare izjavio da se povlači sa svih političkih dužnosti. Potom je kasno poslijepodne aktualni austrijski kancelar Alexander Schallenberg iznenada najavio povlačenje sa svoje funkcije, i to  samo nepuna dva mjeseca nakon što je 11. listopada prisegnuo pred austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom na kancelarsku dužnost. I to uz obrazloženje da mu “nikada nije bila namjera niti cilj preuzeti mjesto predsjednika Narodne stranke”,koja je nakon današnjeg Kurzovog potpunog povlačenja iz politike ostalo prazno.

“Čvrstog sam mišljenja da bi se obje funkcije, šefa vlade i predsjednika najjače stranke u Austriji, trebale spojiti u jednoj ruci. Stoga ću svoje mjesto kancelara staviti na raspolaganje čim se unutar stranke dogovori smjer”, pojasnio je Schallenberg, a piše magazin Fenix.

Navečer su svi mediji i javna nacionalna televizija ORF izvijestili da je gotovo sigurno, unatoč tome što će Predsjedništvo ÖVP-a zasjedati tek sutra poslijepodne, da je mogući Schallenbergov nasljednik aktualni ministar unutarnjih poslova, tvrdolinijaš Karl Nehammer.  Kao Nehammerova nasljednica spominje se ministrica za Ustav i EU Karoline Edtstadler, koja je već bila državna tajnica u austrijskom MUP-u.

I kada se je već mislilo da je za danas previše iznenađenja, ORF je objavio u kasnim večernjim satima još jednu ostavku: Ovoga puta ministra financija i Kurzovog dobrog prijatelja Gernota Blümela, a koju je najavio video-snimkom na Facebooku. Ostavku je dao ne samo na ministarsku dužnost nego i na dužnost predsjednika “Narodne stranke” podružnice Beč.

“Ja sam se odlučio za moju obitelj”, rekao je Blümel, zaželivši svima koji ostaju u austrijskoj politici “svako dobro”. “Bila mi je čast”, poručio je ministar financija u ostavci.

Austrijski mediji izvještavaju da su Zeleni, mlađi i partner “narodnjaka” u vladajućoj koaliciji prihvatio “rošadu”  u redovima ÖVP-a i moguće preuzimanje kancelarske dužnosti od strane Karla Nehammera. Nehammera nazivaju tvrdolinijašom zbog striktnog kursa prema migracijskoj i doseljeničkoj politici, te odbijanja primitka izbjeglica iz Afganistana.

Ono što se također večeras spominje su i mogući prijevremeni opći izbori u Austriji već 2022. umjesto redovnih 2024. godine. Ono o čemu se također izvještava je mogućnost da će sutra poslijepodne Predsjedništvo ÖVP-a napraviti rošadu među aktualnim ministrima iz redova “narodnjaka”, tako da bi moglo doći do promjene ne samo šefa vlade, nego i nekoliko članova vlade. Većina medija piše da je ministrica gospodarstva Margarete Schrämböck, a možda i još neka od njenih kolegica “na odstrelu”. Više o tome znati će se sutra poslijepodne.

Ono u čemu su svi analitičari i dobri poznavatelji austrijskih (ne)prilika večeras bili jedinstveni je da u Austriji nešto ne štima kada zemlja svakih nekoliko mjeseci  mijenja kancelara. I to u ovoj dramatičnoj situaciji širenja koronavirusa, kada su sve oči zabrinutih Austrijanaca uprte u saveznu Vladu.

Da podsjetimo! Epicentar današnjeg višestrukog političkog potresa u Austriji bio je u 12. bečkom stambenom okrugu gdje je nešto prije podneva bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz objavio potpuni odlazak iz politike. A time i odlazak s mjesta predsjednika Narodne stranke, što je izazvalo domino efekt i seriju potresa tijekom dana. Sve do Saveznog kancelarstva, sjedišta austrijske vlade u Beču.

Mnogi mediji u Austriji, ali i u Europi i šire danas su se pitali je li austrijska Vlada pred raspadom?

Kurz je danas rođenje sina naveo kao razlog zbog kojeg se povlači iz politike, u kojoj , kako je rekao, “ima osjećaj da ga se progoni”, nakon svih sumnjičenja i optužbi Državnog tužiteljstva za gospodarski kriminal da je umiješan u korupcijsku aferu. Kada je 2017. godine preuzeo kancelarsku dužnost tadašnji 31-godišnji Kurz je bio najmlađi predsjednik vlade u Europi i svijetu.

U austrijski politički vrh ušao je prije toga kao državni tajnik za integraciju, te potom ministar vanjskih poslova. Kako je Kurz danas rekao, osvrnuvši se na sve svoje političke dužnosti, iz politike se povlači nakon 10 godina političkog djelovanja.