VELIKA PODRŠKA IZRAELU Amerika im planira prodati moderne borbene zrakoplove za 18 milijardi dolara

F15

Plan administracije američkog predsjednika Joea Bidena da Izraelu proda borbene zrakoplove F-15 u vrijednosti od 18 milijardi dolara i dalje je u tijeku nakon što su dva ključna demokratska zastupnika u Kongresu potpisala sporazum kojim se potvrđuje ova velika prodaja oružja, piše The New York Times.

Riječ je o zastupnicima Gregoryiju W. Meeksu i Benjaminu L. Cardinu, a odluka o prodaji oružja je donesena pod pritiskom Bidenove administracije.

Svi problemi i zabrinutosti koje su postojale riješene su konsultacijama s administracijom. Meeks je i nakon jednog perioda premišljanja u vezi prodaje ovog naoružanja, zastupnici su prelomili.

“Sklapanje posla”

Senator Benjamin L. Cardin, odgađao je potpisivanje, ali nikada nije javno rekao da blokira sporazum, također je pristao dopustiti njegovo provođenje, pridruživši se republikancima koji su pristali na plan prije nekoliko mjeseci.

Nakon što je završen proces neformalnih konzultacija s Kongresom, State Department sada činiu naredni korak koji podrazumijeva službeno obavještavanje Kongresa o prodaji što je posljednja aktivnost prije “sklapanja posla”. The New York Times piše da je nadležno ministarstvo odbilo komentirati ovu temu.

Inače, odobrenje Kongresa da se ovo oružje proda Izraelu gotovo nikada nije bilo ni upitno. Ipak, postojala su dvoumljenja u vezi toga posljednjih nekoliko mjeseci kada je u SAD-u rasla napetost zbog sve veće eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa i samim time nagovještaja demokrata da bi mogli iskoristiti svoje ovlasti nad transferima oružja i time uvjetovati Izrael da promijeni svoje planove.

Odluka da popusti pritiscima Bidenove administracije bila je veliki preokret za demokrata Meeksa, koji je otvoreno govorio o svom protivljenju sporazumu, ističući frustraciju izraelskim postupcima u ratu, koji su doveli do desetina tisuća palestinskih žrtava i izazivanja gladi u Gazi.

"Ne želim da vrste oružja koje koristi Izrael izazovu više smrti. Želim biti siguran da humanitarna pomoć stiže. Ne želim da ljudi umiru od gladi. I želim da Hamas oslobodi taoce", rekao je Meeks u intervjuu za CNN u aprilu.

Očito su pritisci Bidenove administracije bili jači pa su i ova dvojica demokrata podlegla pod njima. Međutim, postavlja se pitanje na koji način će ovakva kontroverzna odluka utjecati na politiku SAD-a prema Bliskom Istoku kao i na unutrašnju politiku Demokratske stranke u kojoj se sve više članova protivi svesrdnoj podršci Izraelu.