VELIKA AKCIJA Europske policije razbile šifriranu aplikaciju kriminalaca za razmjenu poruka

Exclu messenger
NL Times

Europske policije razbile su šifriranu aplikaciju za razmjenu poruka koju su koristile kriminalne skupine, što je dovelo do 42 uhićenja i zapljene opreme za proizvodnju droge i lijekova, te novca i oružja, objavila je u petak nizozemska policija, prenosi Hina.

Istražitelji su pretresli prostorije u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj nakon više od dvije godine istrage koja je započela u rujnu 2020. i dovela do zatvaranja sustava tajnih poruka Exclu Messenger.

Istražitelji su "pristupili podacima iz ove šifrirane komunikacijske usluge koju koriste kriminalci i mogli su čitati njihove poruke u proteklih pet mjeseci", rekla je nizozemska policija u petak u priopćenju.

U istrazi o Exclu Messengeru sudjelovale su i francuska, talijanska i švedska policija te Europol i njegova srodna pravosudna agencija Eurojust.

Policajci su zaplijenili opremu dva laboratorija za proizvodnju droge i postrojenje za preradu kokaina kao i nekoliko kilograma droge, četiri milijuna eura u gotovini, luksuzne predmete i oružje, precizirala je nizozemska policija.

Koristilo ga je oko 3000 ljudi, a Exclu je svoje korisnike, instaliran na pametnim telefonima, koštao 800 eura za šest mjeseci.