VARHELYI Reforme u oblasti osnovnih prava ubrzavaju put zapadnog Balkana u EU

Oliver Varhelyi
Europski Parlament

Na Zapadnom Balkanu je proces pristupanja i podrška regiji da provede reforme, posebno u oblasti demokracije i vladavine prava, kao i da napreduje na putu ka EU, primarni cilj Europske komisije, rekao je europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi. U obraćanju na 126. plenarnoj sjednici Venecijanske komisije, koja je održana online, Varhelyi je istaknuo da je 'Venecijanska komisija bila i ostat će cijenjeni partner' Europske komisije.

Naveo je i tri primjera iz regije - mišljenja Venecijanske komisije o pravosudnim reformama u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji i tekući rad na demokratskim institucijama u Srbiji, koji su, kako je istaknuo, od suštinskog značaja za usmjeravanje tih zemalja ka uspostavljanju pravnog okvira usklađenog sa EU standardima.

Varhelyi je podsjetio da je 2020. Komisija preradila metodologiju proširenja kako bi je učinila kredibilnijom, predvidivijom i dinamičnijom. To je, kako je rekao, utrlo put za odluku Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Ove godine težimo daljem intenziviranju odnosa sa zemljama koje pregovaraju (o članstvu u EU) na Zapadnom Balkanu i unaprjeđenju puta ka pristupanju za one koje još ne pregovaraju", istaknuo je europski komesar, prenosi Euractiv.

Kako je rekao, izmjenjena metodologija nudi zemljama koje pregovaraju ubrzavanje pregovora, ako sprovode reforme, posebno u oblasti osnovnih prava odnosno jačanja demokracije i vladavine prava. "I dalje postoje ozbiljni izazovi na Zapadnom Balkanu koji zahtijevaju dugoročne napore i održiv angažman", rekao je Varhelyi.

Komesar je rekao i da je EU, kako bi ohrabrila nastavak reformi, pružila veliku podršku regiji u vidu jesenas usvojenog Ekonomskog i investicijskog plana. "Poticanjem ekonomskog razvoja, rasta i zapošljavanja, ubrzavanjem konvergencije sa EU i poticanjem regionalne integracije motivirat ćemo regiju da uloži one reformske napore koji su ključni ako žele napredovati i uspjeti", rekao je Varhelyi.

Komesar je rekao i da Venecijanska komisija nastavlja pružati ključne smjernice članicama Vijeća Europe i šire preispitujući ključne pravne i institucionalne okvire na polju demokracije, ljudskih prava i vladavine prava.

"Našim kontinuiranim partnerstvom moći ćemo da na najbolji način pružimo pomoć i podršku svim partenrima u njihovim naporima da ostanu na pravom reformskom putu i odgovore na očekivanja ljudi", zaključio je Varhelyi u obraćanju u savjetodavnom tijelu Vijeća Europe.