UŽAS U ŠPANJOLSKOJ Muškarac upao s mačem u crkvu i ubio crkvenog službenika, a jednog svećenika teško ranio

Španjolska policija
Ilustracija

Crkveni službenik je ubijen, a svećenik teško ranjen kasno u srijedu kada je muškarac s mačetom upao u dvije crkve u južnoj Španjolskoj, priopćila je vlada.
Tužitelji su odmah otvorili terorističku istragu o napadu koji se dogodio u lučkom gradu Algecirasu u južnoj španjolskoj regiji Andaluziji.

"Nešto poslije 19:00 sati muškarac je ušao u crkvu San Isidro u Algecirasu, gdje je, naoružan mačetom, napao svećenika, ostavivši ga teško ranjenim", navodi se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

"Naknadno je ušao u crkvu Nuestra Senora de La Palma u kojoj je, nakon što je napravio štetu, napao crkvenog službenika. On je uspio izaći iz crkve, ali ga je napadač uhvatio vani i nanio mu smrtonosne ozljede", navodi se.

"Nekoliko trenutaka kasnije, (napadač) je razoružan i uhićen te se trenutno nalazi u policijskom pritvoru."

Dvije su crkve međusobno udaljene nekoliko stotina metara i nalaze se u neposrednoj blizini luke.

Policija je isprva priopćila da je nekoliko ljudi ranjeno, no kasnije je pojasnila da se radi samo o svećeniku, dok je hitna pomoć potvrdila da je zadobio ozljede "u vrat".

Gradonačelnik Algecirasa rekao je da se crkveni službenik koji je umro zvao Diego Valencia i identificirao svećenika kao Antonija Rodrigueza.

U objavi na Twitteru lokalna je zajednica rekla da je Rodriguez (74) slavio euharistiju u crkvi San Isidro kada je napadnut, opisujući njegovo stanje kao "ozbiljno, ali stabilno".

Napadač je vikao, bacao ikone

Policijski izvor rekao je za AFP da je napadač nosio dugu halju i da je "nešto vikao" dok je izvodio napad.

Očevici u Nuestra Senora de La Palma kazali su lokalnim medijima da je muškarac utrčao u zgradu oko 19:30 baš kad su završavali misu euharistije. Rekli su da je vikao i da je počeo bacati ikone, križeve i svijeće na pod.

Tužitelji su otvorili istragu terorizma koju vodi sudac iz Audiencia Nacional, najvišeg španjolskog kaznenog suda koji se bavi slučajevima povezanim s terorizmom.

Policija nije identificirala osumnjičenika, ali je objavila video na kojem se vidi s leđa kako nosi crno-bijelo-sivu majicu s kapuljačom i crne hlače i kako ga s lisicama na rukama odvode dva policajca.

Gradska vijećnica Algecirasa priopćila je da će u četvrtak održati službeni dan žalosti kada će zastave biti spuštene na pola koplja. U podne bi se održale demonstracije kako bi se izrazilo ogorčenje zbog krvoprolića.