USVOJEN NACRT REZOLUCIJE Evo kako su države glasale o genocidu u Srebrenici

Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici te osuđuje negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine. Nacrt rezolucije podržale su 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržanih.

glasanje o Srebrenici

Većina članica Europske unije podržale su rezoluciju. Jedino je Mađarska bila protiv, a suzdržane države bile su Cipar, Grčka i Slovačka. Srbija, Rusija, Kina, Bjelorusija, Kuba, Eritreja, Nikaragva i Sirija spadaju među države koje su glasale protiv rezolucije. 

Njemačka predstavila rezoluciju, Vučić pozvao da se glasa protiv

Predstavnica Njemačke Antje Leendertse predstavila je rezoluciju Općoj skupštini UN-a. Podsjetila da je genocid dosuđen u presudama UN-a te kako je rezolucija oblikovana prema rezoluciji o genocidu u Ruandi, prenosi HRT.

Dodala je kako je skoro prije 30 godina 8.372 bosanskih muslimana sistematski pogubljeno u Srebrenici. Istaknula je kako rezolucija nije protiv Srbije i da svi procijene tekst prema onome što u njemu piše. Naglasila je podršku koju su rezoluciji dale zemlje zapadnog Balkana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će govoriti protiv rezolucije. Rekao je kako se poklonio svim žrtvama i da je položio cvijeće u Srebrenici. Tvrdi da je rezolucija ispolitizirana i ponovio je stare tvrdnje da rezolucija ne doprinosi pomirenju. Smatra da će rezolucija otvoriti Pandorinu kutiju i da će sada biti podnesene deseci rezolucija. Pozvao je države članice da glasaju protiv rezolucije. 

Rezolucija osuđuje poricanje genocida kao povijesnog događaja, te veličanje onih koje su međunarodni kazneni sudovi osudili za ratne zločine. 

Predložile su je Njemačka i Ruanda, a Hrvatska je jedan od 40-ak sponzora rezolucije. Rezolucija ima veliku potporu, ali unatoč tomu što se u dokumentu ne spominje krivnja nijednog naroda, Srbija i Republika Srpska uz potporu Rusije žestoko lobiraju protiv izglasavanja.

Dodik je odmah najavio kako u RS to neće poštovati.

''Nama to neće biti dan sjećanja jer mi taj dan nismo ništa napravili'', kazao je Dodik.

Dodik je najavio da će vlada RS-a nakon usvajanja rezolucije predložiti "sporazum o razdruživanju i mirnom razgraničenju".

Današnja BiH nije, po njegovu tumačenju, nastala na temelju Dejtonskog sporazuma nego dobrovoljnim spajanjem RS i Federacije BiH pa bi taj dogovor sada "mirno raskinuti".

''To ćemo pokušati napraviti u narednih par godina'', kazao je Dodik koji tvrdi da se cijeli zapadni svijet urotio s Bošnjacima u nakani da i "nerođenu djecu proglasi genocidašima" i pritom nameće koncept unitarne BiH.