UŠTEDA CO2 Ekološki aktivisti traže da se u Njemačkoj zabrane kratki unutardržavni letovi

UŠTEDA CO2 Ekološki aktivisti traže da se u Njemačkoj zabrane kratki unutardržavni letovi

Nekoliko njemačkih ekoloških grupa zatražilo je hitan prekid svih letova na kratkim relacijama diljem zemlje, do udaljenosti od 600 kilometara do koje se inače može doći vlakom.

Zabranom bi se uštedjelo više od milijun tona ugljičnog dioksida godišnje i osigurala bi veća zaštita klime, objavile su grupe u pozivu upućenom novoj njemačkoj vladi.

"Polovina svih domaćih njemačkih letova već se može zamijeniti putovanjima vlakom od najviše četiri sata, čime se godišnje uštedi 1,6 milijuna tona CO2", rekao je Werner Reh iz njemačke ekološke grupe BUND, prenosi dpa.

U ovom zahtjevu sudjeluju Robin Wood, druga ekološka organizacija, Savezna udruga protiv buke zrakoplova (BVF) i regionalne grupe.

"Potpuno je neshvatljivo zašto su letovi na iznimno kratkim relacijama uopće dopušteni, obzirom na klimatsku krizu", rekao je Reh.

Letovi do 600 kilometara trebali bi biti ukinuti ako ljudi umjesto toga mogu stići do odredišta za četiri sata putovanja brzim vlakom, navode iz ekoloških grupa.

Znanstvenici kažu da je zračni promet tri puta štetniji od učinka same emisije CO2, međutim, zbog dodatnih učinaka i emisija poput dušikovih oksida, koji također mogu doprinijeti globalnom zagrijavanju.

Dolazeća vlada mora postaviti kurs za privlačniji i jeftiniji željeznički prijevoz, rekli su iz ekoloških grupa.

Njihovim pozivima se usprotivila Njemačka udruga zračnih luka. "Postoje ograničenja koliko se zračni promet može prebaciti na željeznicu", rekao je za dpa šef Udruge Ralph Beisel.

"Ako se takve mjere nastave, željeznička mreža i frekvencija vlakova morali bi se značajno povećati", rekao je.

Čak i da je to slučaj, "domaći zračni promet ostao bi važan stup u njemačkom sustavu mobilnosti", rekao je, napominjući kako su jednodnevna poslovna putovanja često izvediva samo zračnim putem.

Nadalje, trećina putnika koristi domaće njemačke letove za povezivanje s međunarodnim letovima, rekao je Beisel.