URSULA VON DER LEYEN Ovo je novi plan za zapadni Balkan

Ursula von der Leyen, Europska Komisija, vijesti, Ursula von der Leyen, Europska Komisija, zapadni balkan
Gints Ivuskans/AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas u Bratislavi novu inicijativu za zapadni Balkan čiji je cilj da te zemlje već danas osjete koristi koje sa sobom nosi članstvo u EU. "Želimo već danas osigurati neke od koristi članstva EU narodima zapadnog Balkana", rekla je Von der Leyen u svom govoru na Međunarodnom sigurnosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi, piše HINA.

Riječ je o planu za gospodarski rast koji se temelji na četiri stupa. Prvi je približiti zapadni Balkan jedinstvenom europskom tržištu, drugi stup je produbiti gospodarsku integraciju unutar regije, treći je ubrzanje reformi i četvrti povećanje pretpristupne pomoći.

"Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promjene"

"Mi ne tražimo od naših partnera da samo oni naprave korake prema nama, nego i mi činimo veliki korak prema njima. Zajednički nam je cilj ubrzati njihov put prema EU i zbog toga približavamo našu Uniju zapadnom Balkanu", rekla je Von der Leyen. 

Govoreći o prvom stupu novog pristupa prema zapadnom Balkanu, Von der Leyen kaže da je u svim zemljama koje su se u posljednja dva desetljeća pridružile EU, pristup jedinstvenom tržištu bio glavni pokretač gospodarskog rasta. 

"Međutim, zemlje koje su već sada na dobrom putu prema EU trebale bi također imati koristi od jedinstvenog tržišta", kaže Von der Leyen navodeći kao primjere pristupanje jedinstvenom digitalnom tržištu u područjima poput e-trgovine ili kibernetičke sigurnosti.

"Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promjene ne samo u zemljama koje su se već pridružile našoj obitelji, nego i u onima koje su još na putu", rekla je predsjednica Komisije. 

"Ključno je učiniti zapadni Balkan privlačnijim mjestom za europske investitore" 

Približavanje jedinstvenom tržištu treba ići ruku pod ruku sa zajedničkim regionalnim tržištem, koje je ključno za oslobađanje ekonomskog potencijala regije. 

"Ključno je učiniti zapadni Balkan privlačnijim mjestom za europske investitore. Osim toga, ako se temelji na pravilima i standardima EU, to zajedničko regionalno tržište može pomoći u ubrzavanju pristupanja Uniji", kaže Von der Leyen. 

Predsjednica Komisije kaže da EU želi ponuditi zapadnom Balkanu neke prednosti članstva, a da je isto tako za to potrebno ispuniti neke uvjete za članstvo i prije nego što te zemlje postanu članicama. 

"U ovim turbulentnim vremenima ovaj plan je prava ponuda za zapadni Balkan" 

"Neke od reformi koje su dio procesa pristupanja ključne su za povjerenje ulagača. Razmislite o izgradnji neovisnog i učinkovitog pravosuđa, osiguranju zdravih javnih nabava i jačanju borbe protiv korupcije. Ili razmislite o tržištu energije - zapadni Balkan ima ogroman potencijal za diverzifikaciju od ruskih fosilnih goriva", ističe Von der Leyen. 

Predsjednica Komisije ističe spremnost da se poveća pretpristupna pomoć EU zapadnom Balkanu, "koji vapi za investicijama". "Iz tog razloga, trebali bismo povećati sredstva namijenjena zapadnom Balkanu. U ovim turbulentnim vremenima ovaj plan u četiri točke prava je ponuda za Zapadni Balkan", zaključila je Von der Leyen.