URANJENI BOŽIĆ U Beču ispred gradske vijećnice postavljeno ukrašeno božićno drvce

Beč božićno drvce

Na trgu ispred gradske vijećnice postavljeno je božićno drvce za božićni sajam. Stablo visoko 28 metara staro je oko 140 godina i dolazi iz Južnog Tirola.

Od 1959. svake godine druga savezna država daje božićno drvce za trg gradske vijećnice, a od 1989. Južni Tirol također je tu kao “deseta savezna država”. Posljednji put južnotirolsko stablo stajalo je na trgu gradske vijećnice 2014. godine. Smreka je prije nekoliko dana posječena u Parku prirode Fanes-Sennes-Prags.

Prema riječima odgovornih u Južnom Tirolu, problema prilikom postavljanja nije bilo, čak ni zbog kiše. Trebat će još neko vrijeme da božićno drvce nakon transporta dobije svoj oblik – svoj će konačni izgled dobiti sljedećih dana, piše Kroativ.

Drvce će prvi put zasvijetliti na otvaranju božićnog sajma 10. studenog. Guverner Južnog Tirola Arno Kompatscher otvorit će događaj zajedno s gradonačelnikom Michaelom Ludwigom (SPÖ). Ove će se godine pojedine kućice preurediti oko božićnog drvca kako bi gradska tvrtka Stadt Wien Marketing GmbH, koja je odgovorna za božićni sajam, stvorila više prostora za posjetitelje.

Daljnje inovacije tiču ​​se Herzerlfluga, koji je uspostavljen prošle godine, u kojem će dva metra veliko svjetleće srce lebdjeti iznad ljudi svakih 30 minuta umjesto svakih 60 minuta, te ugostiteljstvo u zatvorenom prostoru. Prostor kavane proširit će se na kapacitet do 200 gostiju. Osim sanitarnih čvorova u parku gradske vijećnice, na božićnom sajmu bit će postavljeni i dodatni sanitarni kontejneri.

Do otvaranja će na trgu gradske vijećnice biti postavljeno oko 100 štandova. Ugostiteljstvu će pripaasti oko 22 posto štandova. U odnosu na prošlu godinu, ove godine opet ima štandova koji nude samo punč. Božićni sajam na Trgu gradske vijećnice ove će se godine održati od 10. studenog do 26. prosinca.