UPOZORENJE IZ AUSTRIJE Oprez ako putujete u Hrvatsku

Turisti u Dubrovniku
Pixsell

Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova u petak je uz Italiju objavilo upozorenje za putovanje u Hrvatsku iz zabrinutosti da bi se turisti mogli zaraziti koronavirusom i da bi oboljenje mogli proširiti kada se vrate sa odmora.

Upozorenje je objavljeno nakon što je Austrija u protekla 24 sata registrirala 57 novih slučajeva tog virusa među ljudima koji su se vratili iz Hrvatske. Upozorenje na snagu stupa 17. kolovoza.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober rekao je da gotovo četvrtina zaraženih u proteklih sedam dana nije iskazivala nikakve simptome. Nova mjera stupit će na snagu od ponedjeljka i ljudi koji se vraćaju u Austriju morat će predati negativan rezultat na covid-19, a koji ne može biti stariji od 72 sata.

Austrija je već u srpnju uvela stroge zahtjeve za testiranje za pridošle sa Balkana. Uvedena su upozorenja za putovanja u Albaniju, BiH, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju te članice EU, poput Bugarske i Rumunjske, navodi Srna.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je izjavio kako će Austrija razmatrati izmjenu odluke kojom je svoje državljane upozorila da zbog mogućnosti zaraze koronavirusom ne putuju u Hrvatsku.

"Mi svakodnevno izvješćujemo o tome kakva je situacija u Hrvatskoj, dakle na dnevnoj bazi se dostavlja Europskom središtu za prevenciju bolesti i kontrolu. Kad je u pitanju broj zaraženih on je uglavnom istaknutiji na istoku zemlje nego u regijama na Jadranu, tako da smo izvijestili austrijsku stranu....", kazao je ministar u izjavi za medije u Baškoj Vodi, objavila je Hina.

Upitan kako komentira postupak Italije koja je uvela testiranje za sve one koji dolaze iz Hrvatske, pa tako i svoje građane, ministar je kazao kako svaka zemlja ima pravo donositi one mjere koje smatra ispravnim. "Ono što nastojimo, i Talijane i sve naše susjede i sve zemlje iz kojih najaviše dolaze turisti je upravo informirati o tome da se u Hrvatskoj može biti siguran", istaknuo je.