UPOZORENJA NISU SHVAĆENA OZBILJNO "Toliki broj mrtvih u poplavama je monumentalni podbačaj sustava"

poplave
EPA

Političari u Njemačkoj uglavnom su se suzdržavali od toga da tragediju koja je pogodila nekoliko europskih zemalja, a najviše Njemačku, ispolitiziraju uoči skorih izbora u toj zemlji. No, bili su složni u komentaru da su devastirajuće poplave dobrim dijelom posljedica klimatskih promjena i da je važno djelovati.

Ursula Heinen-Esser, ministrica za okoliš u nastradaloj Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, poručila je da je problem u tome što zemlja ne može apsorbirati veću količinu vode zbog dugotrajne suše koja je prethodila jakim kišama proteklih tjedana. "Bilo je praktički nemoguće reagirati kratkoročno", poručila je ona, donosi Jutarnji list.

Znanstvenici su imali pesimističnije komentare.

"Toliki broj mrtvih u poplavama u Europi 2021. godine pokazuje da je na djelu monumentalni podbačaj našeg sustava. Vidjeti toliko ljudi kako se probija kroz duboku vodu ispunilo me jezom, jer je to najopasnije što možete raditi", rekla je Hannah Cloke, profesorica hidrologije sa sveučilišta Reading.

"Prognostičari su mogli vidjeti što se približava, ali upozorenja nisu shvaćena dovoljno ozbiljno. Točno ovakve događaje možemo očekivati zbog sve toplije klime", poručila je.

Stefan Rahmstorf, profesor oceanske fizike s Instituta u Potsdamu, kaže da nije posve jasno jesu li izravno odgovorne klimatske promjene, ali će takve pojave zbog njih sigurno postati sve češće.

"Topliji zrak može apsorbirati veće količine vodene pare. Sve više jakih pljuskova i manje slabe kiše jasno se vide na opservacijskim podacima, pogotovo u umjerenom pojasu", objasnio je. Ulogu su možda odgrale i promjene zbog kojih dulje traju ekstremne vremenske pojave, dodao je.