UNABOMBER Umro Ted Kaczynski, jedan od najzloglasnijih svjetskih terorista

manifest,ted kaczynski,umro,unabomber

Ted Kaczynski, osuđeni terorist poznat kao Unabomber, pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u subotu ujutro, potvrdili su za ABC news iz Federalnog zavoda za zatvore. Imao je 81 godinu.

Kaczynski je prethodno bio smješten u zatvoru maksimalne sigurnosti u Coloradu, ali je zbog lošeg zdravstvenog stanja u prosincu 2021. prebačen u medicinsku ustanovu u Sjevernoj Karolini.

20 godina izbjegavao FBI i policiju

Kaczynski, koji je gotovo 20 godina izbjegavao uhićenje sve do 1996., smatran je najproduktivnijim bombašem u Americi. Prema vlastima, od 1978. do 1995. Kaczynski je postavio ili poslao 16 bombi koje su ubile tri osobe i ozlijedile 23 druge.

  1. 1995. godine, prije nego što je identificiran kao Unabomber, zahtijevao je da novine objave dugački rukopis koji je napisao, tvrdeći da će ubijanja inače nastaviti. New York Times i Washington Post su kasnije te godine objavili manifest od 35.000 riječi, po preporuci američkog državnog odvjetnika i direktora FBI-a.
  2.  

Tvrdio da napredak informatike od ljudi pravi robove

  1. Pisma bombe slao je ljudima za koje je smatrao kako utječu na razvoj računala, interneta i informatike za koje je bio uvjeren kako će porobiti svijet današnjice. Iako genijalan matematičar sa IQ od 167 povukao se sa fakulteta na kojem je predavao  i preselio u brvnaru u Montani u kojoj je dizajnirao bombe koje će kasnije anonimno slati.
  2.  

Da nije bilo sumnji njegovog brata i šogorice, Kaczynski možda nikada ne bi bio uhvaćen. Linda Patrik, Kaczynskijeva šogorica, bila je jedna od prvih koja je prepoznala Kaczynskog kao Unabombera nakon što je pročitala Unabomberove spise.

Razotkrili ga članovi obitelji

U intervjuu za "20/20 on ID Presents: Homicide" 2016. godine, Patrik se prisjetila prvi put kad je posumnjala da je Kaczynski odgovoran za seriju bombaških napada. "Razmišljala sam o obiteljima koje su bile meta bombi. Bila je jedna situacija u kojoj je paket stigao čovjeku kući, a njegova dvogodišnja kći gotovo je bila u sobi kad je otvorio paket. Srećom, ona i njegova supruga su izašli iz sobe. A onda je on umro", rekla je Patrik. "Bilo je još takvih slučajeva. Tako sam provodila dane razmišljajući o tim ljudima." Patrik je rekla da je prepoznala poznate ideje iz rukopisa u pismima koje je njezin suprug David Kaczynski primao od svog brata. Obitelj je na kraju odlučila kontaktirati FBI, a 3. travnja 1995. devetorica pripadnika specijalne SWAT jedinice uhitila su Kaczynskog u njegovoj kolibi u Montani.

"Kad je rekla: 'Mislim da je možda tvoj brat Unabomber', pomislio sam: 'Pa, to nije ništa o čemu treba brinuti. Ted nikad nije bio nasilan. Nikad ga nisam vidio nasilnog'", rekao je David Kaczynski u intervjuu. "Nisam mogao zamisliti da bi on mogao učiniti ono što je Unabomber učinio."

Ted Kaczynski je suđen u Sacramentu, Kalifornija, gdje ključno pitanje nije bila njegova krivnja, već njegovo mentalno zdravlje i pitanje bi li bio pošteđen smrtne kazne. 1998. godine priznao je krivnju za ubojstvo u zamjenu za doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

O Unabomberu su snimljeni brojni dokumentarci, filmovi i serije a u zatvor su mu do smrti dolazile stotine pisama obožavatelja koji su u njegovom manifestu "Industrijsko društvo i njegova budućnost" prepoznali proročanstvo koje se ostvarilo.