UMJETNA INTELIGENCIJA U SLOVENIJI Na autocesti će unaprijed pokazivati kad će i gdje biti gužva

Slovenija autocesta

Slovenske autoceste pokreću novu aplikaciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji.

Aktualni navigacijski sustavi će nakon unosa odredišta ponuditi korisniku nekoliko solucija uz neizostavne informacije o terminu dolaska na odredište te stanju na cestama. Slovenske autoceste (DARS) idu korak dalje i omogućuju preporuku termina putovanja temeljenu na umjetnoj inteligenciji.

Kako piše N1 Slovenia, aplikacija Andreja 2 nudi mogućnost pružanja informacija o izboru optimalnih termina za duže razdoblje. Naprimjer, ako planirate godišnji odmor za mjesec dana ova aplikacija bi vam mogla unaprijed reći koji dan, u koje vrijeme i gdje možete očekivati gužvu.

Aplikacija koristiti umjetnu inteligenciju, a nazvana je po Andreji, jednoj od zaposlenica Darsa, koja zajedno s timom obrađuje velike količine podataka i nastoji što točnije predvidjeti kada i gdje su na slovenskim cestama najveće gužve.

"Tražili smo mogućnosti poboljšanja tamo gdje tradicionalni algoritmi zakažu i više ne mogu pomoći ljudima", objasnio je voditelj prometno-informativnog centra Brane Nastran. 

Dodao je da su se usredotočili na prognoze prometa, jer je "svaka prognoza zapravo gledanje u staklenu kuglu i nikada neće biti 100 posto pouzdana".

"Međutim, točnost predviđanja može se povećati ako osoba koristi programe za samoučenje", rekao je Nastran.

Andreja 2 koristi sve dostupne informacije uključujući vremensku prognozu, termine špica u prometu, statističke podatke prometa za prethodne godine, raspored praznika, strukturu prometa (udio kamiona) i slično.

Pritom ne treba strahovati od ovog softvera. Nastran tako demantira mogućnost da bi Andreja 2 mogla promijeniti svjetlo na semaforu ili blokirati promet u tunelu. Naglašava kako će pomoći radnicima u planiranju kada je optimalno postaviti radni zastoj, dok će vozačima biti dodatna pomoć u automobilima. 

Naprimjer, kad biste za mjesec išli na godišnji odmor, mogli biste pogledati koji dan ima najmanje gužve na pojedinoj dionici.