Umjesto Kima nećak Ra Ki Ja? Nadimak je dobio u Mostaru

Kim Jong Un i nećak
24sata.hr

Pyongyang i dalje šuti o stanju svog vođe, ali zato su se utjecajni strani mediji raspisali o Kimovim potencijalnim nasljednicima. Bloomberg i Financial Times kao mogućeg pretendenta na sjevernokorejski tron ističu i diktatorovog nećaka Kim Han Sola.

Možda ga se sjećate, on je onaj član dinastije koji je studirao u Mostaru. Hercegovci su ga tada zvali Rakija.

'Tu je pio, ovi naši su ga prozvali Rakija'

Ima gotovo deset godina da je unuk pokojnog bivšeg vođe Kim Jong Ila doselio u grad na Neretvi. Šesnaestogodišnji Kim došao je studirati na United World College, u međunarodnu školi koju su, zajedno s mladim Sjevernokorejcem, pohađala još 73 učenika iz 29 zemalja. Mostarci ga se prisjećaju sa simpatijama.

"Vazda je visio u jednoj kafani na Španjolskom trgu. Trebaš to vidjeti. Uđeš u neku avliju, a tamo isto ko da je 1986. Tu se služilo piće, bila je i rakija, pravila je gazdarica. Tu je on pio, a ovi naši su ga zvali Rakija", priča nam jedna Mostarka.

Čini se kako se mladi Kim zavukao pod kožu domaćem svijetu.

"Bio je chill, preopušten tip. Nije imao veze s dedom. Normala. Bio je onako malo šmokljast. Nije pričao puno ni o stricu, koliko znam. Ok lik", zaključuje ona.

'Dobar ti je bio dedo'

I zbilja, u to vrijeme o njemu se pisalo kao o suštoj suprotnosti aktualnom diktatoru. Kim Han Sol odrastao je u Macauu, a u kasnijim istupima otvoreno je kritizirao svog strica.

U jednom intervjuu koji je dao tijekom boravka u Mostaru, priznao je da sanja o povratku u domovinu. Ipak, čini se da mu ni u Hercegovini nije bilo loše.

"Totalno mu se svidio naš način života. Volio je da sluša rock, volio je izlaziti, volio je pravo jesti naše pite", priča nam jedna Mostarka. Družio se, kaže, najviše sa svojim kolegama s koledža.

"To ti je bio njegov krug, uglavnom stranci iz raznih dijelova svijeta. Jednom mu je prišao jedan naš stariji čovjek. Raspričali se njih dvojica i ovaj mu na kraju kaže: Dobar ti je bio dedo, al ovaj novi ti vala ništa ne valja", prepričava nam kroz smijeh mještanka.

'Imali smo zabave, non stop je bio kod nas'

Uspjeli smo doći i do vlasnice ugostiteljskog objekta u kojem je mladi Rakija provodio studentske dane.

"Ma non stop je bio tu. Imali bi partyje petkom i subotom ovdje u bašti. Ne sjećam se da je baš pio rakije, ali sjećam se limunade i piva. On i ekipa s koledža bi uvijek pili Karlovačko, ne znam zašto. A o njemu vam mogu reći samo najljepše. Momak kao i naši momci, normalan, družili se, bio je pristojan. Kad bi me sreo na putu bi me pozdravio... Sve je bilo ekstra. Nedostaje nam", sjetno govori ugostiteljica.

Mostarac koji je s Kimom pohađao isti koledž kaže kako je mladić nekad znao nestajati iz škole. Kad bi posumnjali da je u opasnosti, povlačili su ga na neko sigurnije mjesto. Ali uglavnom je sve bilo u redu.

Nakon dvije godine je diplomirao i nastavio studij u Francuskoj.

A gdje je sad Kim Han Sol? Ne zna se.

Bezbrižne studentske dane zamijenila je surova sjevernokorejska stvarnost. Prije tri godine, na aerodromu u Kuala Lumpuru, ubili su mu oca, Kim Jong Unovog polubrata.

Od tada je s majkom i sestrom u bijegu, a njihova trenutna lokacija je nepoznata. Posljednji izvještaji navode kako je zaštićen, ali umoran od sigurnosnih mjera i života u egzilu.

Pišu kako često pije, i to po danu.