UKRAJINSKI MINISTAR Nećemo koristiti kazetno streljivo u Rusiji

Oleksij Reznikov
AP

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov pozdravio je odluku SAD-a o slanju kazetnog streljiva u Kijev, rekavši da će to pomoći u oslobađanju ukrajinskog teritorija, no obećao je da se streljivo neće koristiti u Rusiji.

SAD je u petak najavio da će opskrbiti Ukrajinu s naširoko zabranjenim kazetnim streljivom kako bi pomogla protuofenzivi te zemlje.

"Streljivo će pomoći u spašavanju života ukrajinskih vojnika"

Reznikov je kazao da će streljivo pomoći u spašavanju života ukrajinskih vojnika, dodajući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju njihove uporabe te razmjenjivati informacije sa svojim partnerima.

"Naša pozicija je jednostavna – moramo osloboditi naše privremeno okupirane teritorije i spasiti živote naših ljudi. Ukrajina će koristiti ovo streljivo samo za oslobođenje naših međunarodno priznatih teritorija. Ovo streljivo se neće koristiti na službeno priznatom ruskom teritoriju", napisao je Reznikov na Twitteru.

Kazetno streljivo zabranjeno je u više od 100 zemalja. Uglavnom ispuštaju veliki broj manjih bombi koje mogu ubiti ne čineći razliku na velikom području. "Zvoničići" koji ne eksplodiraju momentalno predstavljaju opasnost desetljećima.

Rusija jučer kritizirala odluku SAD-a o slanju kazetnog oružja Ukrajini

Moskva je jučer ponovno kritizirala američku odluku, opisujući je kao još "jedan nečuven primjer antiruske" politike Washingtona".

"Još jedno 'čudesno oružje', na koje Washington i Kijev računaju ne obazirući se na njegove teške posljedice, ni na koji način neće utjecati na tijek specijalne vojne operacije, čiji će ciljevi biti u potpunosti ostvareni", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena Jake Sullivan pokušao je u petak iznijeti argumente za opskrbu Ukrajine oružjem kako bi povratila teritorije otete nakon ruske invazije u veljači 2022. godine.

"Shvaćamo da kazetno streljivo stvara rizik za stradavanje civila od neeksplodiranih oružja. No, također postoji golemi rizik za civile ako ruske trupe i tenkovi pređu ukrajinske položaje i zauzmu još više ukrajinskog teritorija te pokore ukrajinske civile jer Ukrajina nema dovoljno topništva", rekao je Sullivan.

Reznikov: Vojska će koristiti kazetna streljiva za probijanje neprijateljskih obrambenih linija

Reznikov je kazao da vojska neće koristiti kazetna streljiva u urbanim područjima te da će ga koristiti samo za "probijanje neprijateljskih obrambenih linija".

Rusija, Ukrajina i SAD nisu potpisale Konvenciju o kazetnom streljivu, koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje, uporabu i prijenos tog oružja. Španjolska, potpisnica konvencije, rekla je da se protivi odluci.

"Španjolska, na temelju čvrste obveze koju ima prema Ukrajini, također ima čvrstu obvezu zbog koje određeno oružje i bombe ne može isporučiti ni pod kojim okolnostima", rekla je španjolska ministrica obrane Margarita Robles.

Britanija je također potpisnica konvencije koja zabranjuje proizvodnju ili korištenje kazetnog streljiva te obeshrabruje uporabu istog, rekao je premijer Rishi Sunak.