Ukrajinska kriza: Berlinski razgovori približili nastavku primirja u Ukrajini

stanje u Ukrajini, ukrajina, ministar vanjskih poslova
Ukrajinski, ruski, njemački i francuski ministar vanjskih poslova pozvali su u srijedu nakon susreta u Berlinu da se do 5. srpnja održi sastanak kontaktne skupine kako bi se pokušalo smiriti stanje u Ukrajini.

Ukrajinski ministar Pavlo Klimkin, ruski Sergej Lavrov, njemački Frank-Walter Steinmeier i francuski Laurent Fabius istaknuli su u priopćenju da "pozivaju kontaktnu skupinu da do 5. srpnja održi sastanak kako bi se postigao međusobni i bezuvjetan dogovor o trajnom primirju" na istoku Ukrajine.

U tu skupinu ulaze Rusija, Ukrajina i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

"Primirje bi trebala nadzirati posebna OESS-ova misija u Ukrajini sukladno svom mandatu", rekla su četvorica ministara u priopćenju.

"Ministri su rekli da će donijeti sve nužne mjere i iskoristiti svoj utjecaj na sve zainteresirane strane kako bi se taj cilj ostvario", poručili su, istaknuvši "važnost brzog oslobađanja svih talaca".

Četvorica ministara su se dogovorila i da se prijelazi na rusko-ukrajinskoj granici moraju vratiti pod nadzor Kijeva.

Izrazili su zadovoljstvo što je Rusija pokazala spremnost da u slučaju primirja dopusti ukrajinskoj pograničnoj policiji da uđe na ruski teritorij, gdje su prijelazi Gukovo i Donjeck.

"Mislim da je ovo prvi i važan korak prema bilateralnom primirju", ocijenio je Steinmeier na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon susreta.

Rusija i Ukrajina nastavljaju kriviti jedna drugu za nasilje koje je pokvarilo desetodnevni prekid vatre koji je Kijev proglasio u ponedjeljak završenim prije nego je nastavio vojnu ofenzivu protiv proruskih separatista na ukrajinskom istoku od kojih su mnogi zanemarili primirje.

"Smirivanje stanja će se dogoditi kada se mirovni plan ukrajinskog predsjednika bude poštovao u cijelosti", rekao je Klimkin.

Lavrov je rekao kako su se minsitri usguglasili raditi na "stabilnom, dugoročnom primirju".

Kazao je da je odluka ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da okonča prekid vatre stajala "ljudskih života i ozbiljnog razaranja civilne infrastrukture...ali bolje ikad nego nikad".

Hina